Glas Javnosti

Mитрополит Тихон: Православна Црква у Америци подржава канонску Украјинску Православну Цркву, али не прекида општење са Васељенском патријаршијом

Svet
Autor: Глас јавности / mitropolija.com / од 27.09.2018.

Предстојатељ  Православне цркве у Америци Mитрополит Тихон обратио се архипастирским писмом свештенству, монаштву и вјернима своје помјесне цркве, које се тиче актуелне црквене сиутације у Украјини.

Он је на почетку констатовао да велики црквени раскол у Украјини има утицаја на живот бројних парохија у Америци, који је последњих година додатно погоршан обзиром на насилни геополитички конфликт у овој бившој совјетској републици.

Свети синод Православне цркве у Америци је упознат са активностима Његове свесветости Патријарха Вартоломеја који се умијешао у ово питање, наводи се у писму Митрополита Тихона и додаје да је Синод упозанат и са прелиминарним реакцијама других помјесних цркава на ове потезе Константинопољске цркве.

Нарочито смо, истиче се у писму, са тугом али и разумијевањем примили вијест из Московске патријаршије о прекиду спомињања Васељенског патријарха и суспендовању учешћа њихових епископа у међуправославним тијелима.

Митрополит Тихон у свом архипастирском писму истиче да је дубоко свјестан бола који је изазван црквеним расколом и који генерално слаби свједочење Православља и евангелизације друштва. Шизме, подјеле и међусобни антагонизми нису само канонски проблеми – то су пастирски и духовни изазови који потребују исцјелитељску силу Христа и Његове вјере, наводи се у писму.

Свети синод Америчке цркве подржава међуправославни дијалог на свим нивоима и позива све помјесне цркве да, овим поводом, сазову Свеправославни сабор, те да се на предањски начин пронађе решење  за ово болно питање. Митрополит Тихон је истакао да ће Православна црква у Америци наставити да пажљиво прати развој догађаја те да ће нове закључке донијети на редовном јесењем засиједању Сабора ове помјесне цркве. До тада, наводи се даље у писму, позивамо сво свештенство, монаштво и вјерни народ да узносе молитве за Његово блаженство Митрополита Онуфрија и канонску Украјинску Православну Цркву.

Ипак, имајући вјеру, наду и љубав и „уздајући се у исцјелитељску моћ Христове вјере“ Православна црква у Америци неће прекидати литургијску заједницу ни са Васељенском ни са Московском патријаршијом. То ће учинити као допринос јединству Православља које је угрожено недавним догађањима, каже се у пастирском писму предстојатеља Православне цркве у Америци г. Тихона архиепископа Вашингтона и митрополита свеамеричког и канадског.

Извор: Православна црква у Америци

Превод: Павле Божовић

(mitropolija.com)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR