Glas Javnosti

'MILIONERI ZA ČOVEČANSTVO': Bogataši predlažu da se povećanjem poreza potpomogne rešavanje krize izazvane koronom!

Svet
Autor: Glas Javnosti

Grupa milionera, njih 83 predložili su da uveća porez najbogatijima odmah i trajno,kako bi doprineli oporavku od krize izazvane koronom.

-Dok Kovid-19 pogađa svet, milioneri poput nas imaju suštinsku ulogu u izlečenju sveta-, piše u otvorenom pismu, koje su između ostalih potpisali osnivač američke kompanije za proizvodnju sladoleda "Ben & Jerry's" Džeri Grinfild i britanski reditelj Ričard Kertis.

Pismom, koje je objavljeno uoči sastanka ministara finansija G20 i vanrednog evropskog samita, pozivaju se "vlade da povećaju poreze za ljude poput njih" i to "odmah i trajno".

-Nismo mi ti koji se brinu o bolesnima na odeljenjima intenzivne nege. Ne vozimo vozila hitne pomoći koja bolesnike dovode u bolnicu. Nismo ti koji pune police trgovina prehrambenih proizvoda ili dostavljaju hranu 'od vrata do vrata-, piše na sajtu grupe "Milioneri za čovečanstvo".

Međutim, kako dodaju, oni -imaju mnogo novca-.

-Novac je apsolutno potreban sada i biće potreban narednih godina- za oporavak od krize, čije posledice će "trajati decenijama" i mogle bi da gurnu pola milijarde ljudi u siromaštvo.

-Problemi koje je Kovid-19 prouzrokovao i otkrio ne mogu da se reše dobročinstvom, bez obzira koliko ono bilo velikodušno. Šefovi vlada moraju da preuzmu odgovornost za prikupljanje potrebnih sredstava i njihovo pravedno trošenje-, kako bi se -adekvatno finansirali naši zdravstveni sistemi, škole i bezbednost stalnim povećanjem poreza najbogatijima na planeti, ljudima poput nas-, navodi se u pismu.

Pandemija koronavirusa dovela je do istorijske recesije širom sveta zbog čega vlade troše milijarde na pomoć preduzećima koja su teško pogođena ekonomskom krizom.

Prema OECD, pad svetskog BDP trebalo bi da dostigne najmanje 6 odsto ove godine, a 7,6 odsto u slučaju drugog epidemijskog talasa, dok bi oporavak koji se očekuje za 2021. godinu bio 5,2 odsto, bez novog talasa korona virusa i 2,8 odsto ukoliko ga bude bilo.

Milijarderi poput Voren Bafeta i Bila Gejtsa već godinama traže povećanje poreza.

(Izvor: N1)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR