Glas Javnosti

Milijarder ide na sud, Maska sačekala ozbiljna optužba: MALVERZACIJA TEŠKA 7,5 MILIJARDI DOLARA

Svet
Autor: Glas javnosti

Optužba o kojoj nije ni razmišljao da može da mu se desi.

Akcionar Majkl Peri tužio je Ilona Maska, koji tvrdi da je će mogul napravio obmanu, time što je prevario deoničare.

Akcionar Tesle podneo je tužbu optužujući izvršnog direktora Ilona Maska za insajdersko trgovanje kada je prodao preko 7,5 milijardi dolara akcija proizvođača električnih automobila krajem 2022, rekavši da je preduzetnik milijarder prodao akcije pre nego što su potencijalno razočaravajući brojevi proizvodnje i isporuke objavljeni u javnosti.

Akcionar Majkl Peri, u tužbi pred Sudom u Delavaru, rekao je da je Teslina cena akcija naglo pala nakon što su 2. januara 2023. godine objavljeni podaci kompanije za četvrti kvartal, i tvrdi da je Mask „nepropisno imao koristi“ od oko 3 milijarde dolara profita.


– Mask je iskoristio svoju poziciju u Tesli i prekršio svoje obaveze prema Tesli –  navodi se u tužbi, tražeći od suda da naloži Masku da vrati profit ostvaren od trgovine.

Prema tužbi, Musk je prodao akcije na različite datume u novembru 2022. i decembru 2022. godine. Tužba je takođe optužila Tesline direktore da su prekršili svoju fiducijarnu obavezu dozvoljavajući Masku da proda akcije.

U tužbi, Peri je rekao da je Mask – koji je 2022. rekao da je potražnja za Teslinim vozilima „odlična“ – saznao za brojke niže od očekivanih sredinom novembra, uz njegov pristup podacima u realnom vremenu, i prodao svoje akcije pre nego što su informacije su bile javne.

Nakon vesti o sniženju cena vozila koje su izazvale zabrinutost u pogledu potražnje i objavljivanja brojeva u januaru, Tesline akcije su pale.

– Da je (Mask) sačekao da izvrši ove prodaje sve do objavljivanja materijalno nepovoljnih vesti njegova prodaja bi mu donela manje od 55 odsto iznosa ostvarenih prodajom u novembru i decembru 2022 – navodi se u tužbi.

To dolazi u trenutku kada se Musk suočava sa protivljenjem nekih akcionara Tesle koji bi trebalo da glasaju 13. juna o tome da li da ratifikuju njegov platni paket od 56 milijardi dolara, koji je sudija Delavara poništila u januaru jer je utvrdila da je nepropisno kontrolisao proces.

Glas javnost/B10S 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR