Glas Javnosti

Migranti opet na mađarskoj granici; deo njih vraćen u Srbiju

Svet
Autor: Glas javnosti

Tokom pandemije korona virusa, evropske zemlje preduzele su veoma striktne mere na granicama, što je rezultovalo smanjenim saobraćajem na španskoj, italijanskoj i balkanskoj migrantskoj ruti, rekao je savetnik za bezbednost premijera Mađarske Ðorđi Bakondi.

Kako je sinoć prenela agencija MTI, on je dodao da su, međutim, onog momenta kada su zabrane kretanja ukinute, migranti nastavili da pokušavaju da pređu u EU.

Prema podacima, promet migranata bio je veći nego prošle godine u isto vreme i ove je godine registrovano 10.805 pokušaja ilegalnih prelazaka mađarske granice. Više od 2.000 ulazaka je sprečeno, a više od 8.000 je vraćeno na drugu stranu ograde na mađarsko-sprskoj granici, rekao je Bakondi.

On je dodao da će migranti biti zaustavljeni kada za to bude postojala politička volja.

Mađarska policija sprečila je prošlog vikenda više od 300 migranata da ilegalno iz Srbije uđu u tu zemlju i u saradnji sa mađarskom vojskom, u blizini mesta Morahalom, otkrila tunel ispod žičane ograde na granici.

 Policija veruje da je tunel, visine 40 centimetara i dužine 24 metra, korišćen za šverc migranata sa srpske na mađarsku stranu. Ovo je treći podzemni prolaz ispod ograde koji su mađarski pogranični organi otkrili u poslednjih godinu dana na tom području.

 Mađarska od kraja maja ponovo beleži veliki rast broja migranata koji pokušavaju da ilegalno stignu u EU, a samo prošle nedelje zabeleženo je skoro 900 pokušaja nelegalnog prelaska.

Mađarski zvaničnici ponavljaju da Mađarska neće ukloniti ogradu na mađarsko-srpskoj granici, već će pojačati odbranu šengenskih granica kako bi onemogućili migrante da ilegalno uđu na teritoriju EU.

(Izvor Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR