Glas Javnosti

MI SE BRANIMO SAMI: Zelenski poručio Rusima: Ukrajinci ginu, ovo morate uraditi (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je da su Kijevu potrebne jasne bezbednosne garancije, uključujući i garancije od Rusije.

Nije tajna da Budimpeštanski sporazum ne funkcioniše, a svima nam je jasno, bez iluzija, da Ukrajina danas nije ni u jednom bezbednosnom savezu. Mi se branimo sami, uz podršku partnera - rekao je Zelenski na konferenciji za novinare.


Predsednik Ukrajine je napomenuo da bezbednosna arhitektura u svetu i Evropi zahteva renoviranje.


- Ukrajinci ginu, pa su Ukrajini sada potrebne bezbednosne garancije, jasne i konkretne. Želimo da znamo da možemo da zaštitimo svoje ljude, svoje domove i ne samo sebe. Ovde je veoma važno da postoji podrška drugih partnera. I s obzirom na činjenicu da danas imamo 150.000 ruskih vojnika na granici s privremeno okupiranim teritorijama, smatram da Rusija treba da bude među ovim zemljama koje daju jasne garancije bezbednosti - rekao je Zelenski.


Ukrajina je 1994. potpisala Budimpeštanski memorandum, odričući se treće najveće svetske zalihe nuklearnog oružja u zamenu za obećanje drugih zemalja potpisnica da će štititi njenu bezbednost.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR