Glas Javnosti

Merkel: EU pred najvećim izazovom od osnivanja

Svet
Autor: Glas Javnosti

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da se EU nalazi pred najvećim izazovom od svog osnivanja.

"Suočeni smo sa velikim izazovom po zdravlje građana, a suočene su sve zemlje članice. Zbog toga mora biti u interesu svih, a tako i Nemačke, da iz te krize ne izađemo oslabljeni, već snažniji“, poručila je ona.

Merkel je na konferenciji za štampu najavila sutrašnji sastanak evro-grupe na kojem će biti razmatran predlog Saveta EU, te poručila da će Nemačkoj biti dobro okoliko koliko bude dobro Evropi.

Naglasila je da se u ovoj krizi videlo koliko su umrežene i isprepletane privrede, te da odgovor mora biti samo više Evrope, Evropa koja je snažnija i koja bolje funkcioniše u svim njenim delovima, a tako u svim članicama.

Ona je navela da su zemlje koje su članice evro-grupe posebno povezane i da očekuje od ministara finansija predloge za prevazilaženje krize.

Merkel je podsetila na postojanje kriznog instrumenta ESM, koji sadrži kreditne linije, a koje su dostupne u slučaju elementarnih nepogoda, dodajući da pandemija to svakako jeste.

Pozdravila je predlog predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen za očuvanje radnih mesta, navodeći da u toj sferi treba uložiti mnogo napora.

Izvor: Tanjug

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR