Glas Javnosti

MERE DALE REZULTATE: U Češkoj usporava inflacija, sa 18 na 15,1%

Svet
Autor: Glas javnosti

Intervencije češke vlade, pomoć domaćinstvima sa skupim energijama i postavljanje gornje granice za cene struje i gasa, usporile su inflaciju i ona je u oktobru iznosila 15,1%, što je za 2,9% manje nego u septembru kada je dostigla rekordnih 18% u odnosu na isti mesec 2021.

- U oktobru su najveći uticaj na cene imale mere vlade za domaćinstva u vidu dodatka za energije. Zahvaljujući tome i privremenom odustajanju od plaćanja za obnovljive izvore energije cene su smanjene u odnosu na prethodni mesec za 1,4% - kazao je Pavel Šediva iz nacionalnog Zavoda za statistiku.
Inflaciju su najviše usporili troškovi stanovanja, dok su cene namirnica nastavile rast. Cene hleba i peciva povećane su za 29,1%, mesa 26,6%, jaja 52,8%, voća 7,6%, povrća 24,4% a šećera 105,4% u odnosu na isti mesec prethodne godine, piše portal Ekapija.

Ministar industrije i trgovine Jozef Sikela kazao je danas na konferenciji za novinare u Pragu da će Česi, zbog inflacije, možda kupovati manje božićnih poklona ali da ih čeka normalna zima.
Potrošnja gasa ove jeseni od početka grejne sezone manja je za 28% u odnosu na isti period 2021, čemu je pogodovalo i toplo vreme.
- Čeka nas normalna zima. Možda ćemo manje da grejemo, a zbog inflacije ćemo kupovati manje poklona a jelke u baštama kuća biće bez rasvete ali čini se da smo za ovu zimu spremni najbolje koliko smo mogli - rekao je Sikela.
Cilj koalicione konzervativno-liberalne vlade premijera Petra Fijale je da ove zime potrošnja gasa bude za 15% manja.
- Naši magacini su puni do 99% kapaciteta i u njima je 3,34 milijarde kubika gasa. Ne planiramo iznajmljivanje dodatnih kapaciteta u inostranstvu jer bi trebalo da nam u magacinima ostane nešto gasa. Tokom grejne sezone Češka bi trebalo da nastoji da uštedi 15% gasa i u odnosu na prošlu godinu kada je bila 9,3 milijarde kubnih metara smanji je na 8,5 milijardi - rekao je Sikela.

Ministar je saopštio da je osetno smanjena zavisnost zemlje od ruskog gasa, koji je u Češku dolazio preko nemačkih kompanija.
Prag je u trenutku napada Moskve na Ukrajinu, zavisio 98% od ruskog gasa, a od septembra, prema rečima Sikele, u Češku uopšte ne teče ruski gas, već je većina isporuka iz Norveške. Češka kupuje i LNG gas pre svega iz SAD.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR