Glas Javnosti

Meloni planira da poseti Kinu

Svet
Autor: Glas javnosti

Italija je bila jedina zemlja članica G7 koja se pridružila kineskoj inicijativi "Pojas i put", ali je napustila taj projekat krajem prošle godine

Italijanska premijerka Đorđa Meloni izjavila je danas da planira da otputuje u zvaničnu posetu Kini u narednim nedeljama.

Meloni, čija zemlja trenutno predsedava Grupom sedam (G7), nije navela na konferenciji za novinare na kraju samita G7 u Pulji u Italiji, tačan datum svoje posete Kini, preneo je Rojters.

Italija je bila jedina zemlja članica G7 koja se pridružila kineskoj inicijativi "Pojas i put", ali je napustila taj projekat krajem prošle godine.


Zemlje G7 izrazile su u završnom saopštenju zabrinutost zbog "podrške Kine Rusiji" i pozvale su Peking da izvrši pritisak na Moskvu da obustavi specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

Lideri G7 pozvali su Kinu sa samita u Pulji da podrži "sveobuhvatan, pravedan i trajni mir u Ukrajini" zasnovan na, kako su naveli, poštovanju teritorijalnog integriteta i principa Povelje Ujedinjenih nacija, uključujući direktan dijalog sa Ukrajinom.

Lideri G7 tvrde da "stalna podrška Kine ruskoj odbrambenoj industrijskoj bazi omogućava Rusiji da nastavi specijalnu vojnu operaciju" i pozvali su Kinu da "prestane da vrši transfer materijala dvostruke namene", uključujući komponente za oružje i opremu.

Glas javnosti /R02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR