Glas Javnosti

MEDVEDEV SKEPTIČAN: START 3 teško da će biti produžen, SAD nisu konstruktivne

Svet
Autor: Glas javnosti

Doskorašnji premijer Rusije i aktuelni zamenik šefa Saveta bezbednosti ove zemlje Dmitrij Medvedev izrazio je sumnju da će Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3) biti produžen ili novi potpisan zahvaljujući negativnom stavu SAD.

- Izuzetno sam skeptičan zbog stava SAD, koji u ovom momentu nije konstruktivan, rekao je intervju za „Komsomoljska pravda“.

Medvedev je istakao da se to tiče, kako sporazuma START 3 koji je potpisan 2010. godine, tako i niza drugih sporazuma.

- Sporazum o raketama srednjeg i kratkog dometa je raskinut. Naše američke kolege su raskinule Sporazum o otvorenom nebu. Oni su izašli, zalupili vrata i pritom žele da sve ostane kako je i bilo. To jest, druge zemlje NATO-a učestvovaće u sporazumu, sve informacije o otvorenom nebu će prenositi Amerikancima, Rusija neka zadrži svoje učešće, a SAD neće?, pita se Medvedev.

Prema njegovim rečima, da bi sporazum bio efikasan potrebno je da ga sve strane poštuju.

- Trenutno ne vidim želju SAD da produže sporazum START 3. Možda se nešto promeni u njihovom stavu, mi bismo to želeli, konstatovao je on.

On je precizirao da uslovi Amerike o uključivanju drugih zemalja u START 3 čine produženje sporazuma praktično neodrživim.

- Spremni smo da produžimo sporazum bez bilo kakvih uslova, na određen period, o tome je govorio predsednik. Ali ne, oni su izneli ceo niz novih uslova koji se tiču, između ostalog, uključivanja drugih zemalja, što čini produženje sporazuma praktično neodrživim. To je loše, smatra Medvedev.

Prema njegovim rečima, pojavljuju se nove vrste naoružanja o kojima takođe treba razgovarati, ali ruska strana ne vidi želju Sjedinjenih Američkih Država za tim.

- Ako nuklearni potencijali nisu ničim ograničeni (a mi i SAD smo ih ograničili još od vremena Brežnjeva), onda oni počinju da se gomilaju. A ako nuklearne potencijale povećavaju naši prekookeanski prijatelji mi ćemo, naravno, morati da preduzmemo simetrične ili asimetrične odluke, usmerene na to da se ti potencijali na neki način neutrališu, zaključio je Medvedev.

Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START-3), koji je potpisan 2010. godine, predstavlja jedini preostali aktuelni sporazum o ograničavanju naoružanja između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država. Sporazum ističe u februaru 2021. godine i za sada Vašington nije objavio da li namerava da ga produži.

Američka administracija je na različitim nivoima naglašavala potrebu da se u pregovore uključi Kina, ali Peking to odbija.

(Sputnjik)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR