Glas Javnosti

MEDVEDEV PONOVO ISPROZIVAO ZAPAD: Čestitam dalekovidim kolegama na rekordnim cenama gasa

Svet
Autor: Glas javnosti

Dimitrij Medvedev ponovo se oglasio u vezi cene gasa koja je dostigla rekordni nivo i tom prilikom uputio "otrovne strelice" zapadu.

- Mogu samo da čestitam dalekovidim evropskim kolegama koji su se pouzdano branili od podmuklih Rusa i projekta Severni tok 2 - rekao je Medvedev, a nakon odluke nemačkog kancelara Olafa Šolca da obustavi proces izdavanja dozvole za početak rada gasovoda, Medvedev je na Tviteru napisao: "Dobro došli u novi svet gde će Evropljani plaćati 2.000 evra za 1.000 kubnih metara gasa", prenosi nova.rs.

Ovo nije prvi put da od početka krize u Ukrajini Medvedev zapadu uputi "otrovne strlice". Gasovod Severni tok 2 završen je u septembru 2021. godine i zaobilazi Ukrajinu što je bio i razlog za nezadovoljstvo na zapadu, pa čak i sankcije koje je SAD uvela nemačkim firmama koji su radile na gasovodu.


Ukrajina je inače glavna tranzitna ruta za ruski gas koji stiže na zapad i sever Evrope. Od tranzita ruskog gasa, Kijev je godišnje ubirao oko milijardu i po dolara.

Aprilski fjučersi na gas na TTF indeksu porasli su sa 2.400 dolara po kubnom metru na 3.900 dolara. Istovremeno, cena poravnanja u petak bila je 2.170 dolara.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR