Glas Javnosti

Međunarodna federacija novinara: Rat američkih vlasti protiv novinara i slobode medija mora da prestane

Svet
Autor: Glas javnosti

Američki zvaničnici moraju da okončaju rat protiv novinara i slobode medija predvođen predsednikom Donaldom Trampom, izjavio je za rusku agenciju TASS generalni sekretar Međunarodne federacije novinara Entoni Belanger, komentarišući položaj novinara koji izveštavaju sa protesta u ovoj zemlji.

U poslednjih nekoliko dana novinarima koji su izveštavali sa protesta protiv policijske brutalnosti u SAD su pretili, tukli ih, hapsili, pucali na njih i rasterivali ih biber sprejevima, rekao je Belanger i istakao da je očigledno posredi sistematski pokušaj da se zataška brutalnost i nepravda među zvaničnicima u njihovom odgovoru na proteste.

 

"Predvođen predsednikom koji svakodnevno ponižava i preti medijima, rat američkih vlasti protiv novinara i slobode medija mora da prestane", naglasio je Belanger i rekao da svi koji prete novinarima i napadaju ih moraju da odgovaraju.

 

Ruska ambasada u Sjedinjenim Državama je ranije oštro osudila način na koji američka policija postupa sa novinarima koji izveštavaju sa protesta u zemlji, upotrebljavajući tehnike koje je označila kao neprihvatljive, kao što je ispaljivanje gumenih metaka i korišćenje suzavca.

 

Glavni urednik Sputnjika u Vašingtonu izjavio je da je njihova novinarka povređena prilikom izveštavanja o protestima u blizini Bele kuće.

 

Drugi novinar izveštavao je o protestima u Mineapolisu kada je policija pustila suzavac, navedeno je u saopštenju ruske ambasade.

(Izvor: Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR