Glas Javnosti

Među ukrajinskim izbeglicama je sve više muškaraca

Svet
Autor: Glas javnosti

Udeo muškaraca u populaciji ukrajinskih izbeglica u Nemačkoj je porastao na 21 odsto sa sedam odsto koliko je iznosio u maju i junu 2022. godine, pokazao je danas objavljeni izveštaj Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

U istraživanju o Ukrajincima u Nemačkoj, sprovedenom u maju i julu 2023. godine, učestvovalo je 1.517 osoba, a udeo Ukrajinaca samaca je za godinu dana porastao na 24 odsto sa 16 odsto, navodi se na veb stranici ove organizacije.


„Žene koje su pobegle sa decom u Nemačku na početku rata se vraćaju svojim porodicama, ako je to moguće”, komentarisala je istraživač IFO Tetjana Pančenko.

Ukrajinci iz regiona koji su teško pogođeni ratom sada češće dolaze u Nemačku nego na početku rata, što je malo smanjilo prosečan nivo obrazovanja i bogatstva među ukrajinskim izbeglicama.

Ukrajinci koji su izbegli u Nemačku i našli zaposlenje su uglavnom zadovoljni svojom finansijskom situacijom, ali uglavnom smatraju da je ona lošija nego što je bila u Ukrajini pre rata.


„Rezultati pokazuju da su Ukrajinci primljeni veoma ljubazno u Nemačkoj”, dodala je Pančenko.

Izbeglice iz Ukrajine trenutno ne moraju da prolaze kroz procedure za dobijanje azila. U Evropskoj uniji su pod privremenom zaštitom do marta 2025. godine.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR