Glas Javnosti

Matis:Tramp pokušava da nas podeli

Svet
Autor: Glas Javnosti

Bivši američki ministar odbrane Džejms Matis optužio je aktuelnog predsednika Donalda Trampa da pokušava da podeli Sjedinjene Američke Države i uz to oštro osudio mogućnosti upotrebe vojske kao odgovora na građanske nemire.

"Donald Tramp prvi je predsednik u mom životnom veku koji ne pokušava da ujedini američke građane - čak se ni ne pretvara da to čini. Umesto toga - pokušava da nas podeli. Svedočimo posledicama njegovih trogodišnjih napora da to učini", rekao je Matis za američki magazin Atlantik.

Matis, koji je ostavku na funkciju sekretara za odbranu u administraciji američkog predsednika podneo 2018. godine, iskoristio je, poređenja radi, podsećanje na Drugi svetski rat i borbu protiv nacističke Nemačke.

"Pogotovo uoči savezničkog iskrcavanja u Normandiju - kada je predočeno da je plan nacista za uništenje protivnika bio ''Zavadi pa vladaj'' ", ukazao je Matis, prenosi Glas Amerike.

Penzionisani mornarički general, koji negira da ima političkih ambicija, kritikovao je američko vojno vođstvo zbog prisustva fotografisanju sa Trampom - nakon što su policija i pripadnici Nacionalne garde rasterali mirne demonstrante u blizini Bele kuće.

Marka Espera, aktuelnog sekretara za odbranu i Marka Majlija, predsedavajućeg Generalštaba američke vojske, kritikovao je zbog toga što su upotrebljavali reč "bojno polje" da bi opisali situaciju u američkim gradovima pogođenim protestima.

"Moramo odbaciti i samu pomisao da su naši gradovi bojno polje", rekao je Matis.

Govoreći o Trampovim pretnjama da će rasporediti vojne trupe, Matis je rekao da bi se tako stvorio lažni sukob - između vojske i civilnog društva.

Reagujući na stavove koje je izneo Matis, Kejli Mekeneni, portparolka Bele kuće, saopštila je da je objavljeni tekst, kako se izrazila, samopromotivni "štos za smirivanje vašingtonske elite".

"Donald Tramp je predsednik zakona i reda koji je vratio mir na ulice naše države. Matisove reči su blede u odnosu na njegove odvažne akcije", napisala je Mekeneni na Tviteru Tviter.

U međuvremenu, predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp izjavio je da ne veruje da će biti potrebno da trupe američke vojske budu angažovne povodom protesta koji se održavaju širom Sjedinjenih Država zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda nakon policijskog privođenja prošlog ponedeljka u gradu Mineapolisu.

"Zavisi, mislim da neće biti potrebe", rekao je Tramp u intervjuu Televiziji Njuzmaks odgovarajući na pitanje da li bi poslao vojsku u neki od gradova u kojima protesti zbog smrti Džordža Flojda prerastaju u nasilje.

Tanjug

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR