Glas Javnosti

Marš pobednika: Ovako je izgledala Moskva 24. juna 1945. godine dok je njome defilovala Crvena armija

Svet
Autor: Glas Javnosti

Više od mesec dana pošto je potpisana kapitulacija nacističke Nemačke, u Moskvi je održana prva Parada pobede. Tog 24. juna 1945. godine Crvenim trgom defilovali su pobednici ― vojnici koji su se borili kod Moskve, branili Lenjingrad, prošli pakao Staljingrada, oslobađali Evropu i jurišali na Berlin...

Parada održana na Crvenom trgu bila je prva parada Crvene armije u čast pobede SSSR-a nad Nemačkom u Drugom svetskom ratu. Njome je komandovao maršal Konstantin Rokosovski, a vodio ju je maršal Georgij Žukov, koji je sa svojom armijom ušao u Berlin. U čast svakog bataljona orkestar je svirao poseban marš, a toga dana je prvi put intonirana i nova himna Sovjetskog Saveza, koju je komponovao Aleksandar Aleksandrov.

Vrhunac parade bilo je bacanje zaplenjenih zastava fašističkih snaga kod Mauzoleja na Crvenom trgu. Uz aplauz gledalaca, prva je bila bačena zastava bataljona lične Hitlerove straže. Da bi se naglasilo gađenje prema neprijatelju, vojnici su zastave Vermahta nosili u rukavicama, koje su posle parade spaljene.

Paradu je obeležio i prolazak vojnih vozila Crvene armije, koja će i ove godine defilovati Crvenim trgom.

Osim savremene vojne tehnike, na ovogodišnjoj paradi defile mehanizovane kolone tradicionalno će otvoriti legendarni tenkovi T-34, a uslediće i „ubice“ nemačkih tenkova ― protivtenkovski samohodni topovi SU-100.

Podsetimo, svet 2020. godine obeležava 75. godišnjicu pobede nad fašizmom i kapitulacije nacističke Nemačke.

U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom i Velikom otadžbinskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

Sputnik

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR