Glas Javnosti

MANIFESTACIJA TRAJE 400 GODINA: Jahači u Španiji skokom kroz vatru skidali grehe

Svet
Autor: Glas javnosti

Na festivalu "Las Luminarias", jahači i konji u San Bartolome de Pinaresu, malom mestu u centralnoj Španiji, skakali su kroz vatru, kako bi se, prema verovanju, očistili od greha.

Radi se o tradiciji dugoj 400 godina, a konji preskaču vatru i na taj način štite od zlih duhova i bolesti.

Ovaj događaj u San Bartolome de Pinaresu, udaljenom 100 kilometara od Madrida, i ove godine je okupio veliki broj ljudi, piše N1.


San Bartolome de Pinares, sa oko 600 stanovnika, zbog ove tradicije, postao je jako popularno mesto ne samo za domaće, nego i strane turiste, koji dolaze da prisustvuju događaju.

Konji vekovima, u spomen na svetog Antuna, prolaze kroz veliku vatru, što izaziva oštre kritike zaštitnika životinja. Različita udruženja za zaštitu konja pokretala su kampanju za zabranu ove tradicije.

Verujući da dim pročišćava konje od zlih duhova i osigurava zdravu godinu, seljani su na vatru stavljali zelene grane drveća kako bi se stvorilo što više dima.

Udruženja za prava životinja u Španiji ponovila su svoj zahtev da se umesto vatre koristi samo dim, s obrazloženjem da ove godine, kao i svake, stradaju konji.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR