Glas Javnosti

MAKRON UVODI NOVE MERE : Radi suzbijanja nemira, roditelji da budu odgovorni

Svet
Autor: Glas javnosti

Francuski predsednik Emanuel Makron najavio je da će preko Ministarstva unutrašnjiih poslova biti sprovedene "dodatne mere" posle tri uzastopne noći nereda posle ubistva tinejdžera tokom policijske kontrole kod Pariza i osudio "instrumentalizaciju" tog tragičnog događaja.

Tokom drugog kriznog ministarskog sastanka u ministarstvu unutrašnjih poslova danas francuski šef države pozdravio je „brz i prilagođen“ odgovor snaga reda.

On je osudio one koji pribegavaju takvoj instrumentalizaciji i rekao da je to ; i „čisto i neopravdano nasilje koje nema nikakav legitimitet“.


„Postoji neprihvatljiva instrumentalizacija smrti jednog adolescenta, koju svi žalimo i za koju treba da postoji period razmišljanja i poštovanja“, rekao je posle sastanka Makron koji je danas ranije napustio samit Evropskog saveta u Briselu, da bi se vratio u Pariz i održao hitan bezbednosni sastanak zbog nemira u zemlji.

Rekao je da je doneta odluka da se otkaže više svečanih događaja i više okupljanja u najosetljivijim departmanima.

Makron je danas takođe pozvao „sve roditelje da budu odgovorni“ i rekao da društvene mreže igraju ;“znatnu ulogu“ u širenju nemira koji su izbili posle policijskog ubistva 17-ogodišnjaka.

„Jasno je da kontekst u kome živimo, vidimo to, da je rezultat ponekad organizovanih grupa, nasilnih i opremljenih, koje osuđujemo i koje privodimo i koje će sudski odgovarati, ali takođe vidimo mnogo mladih. Trećina privedenih prošle noći su mladi, ponekad jako mladi“, rekao je Makron.

„Odgovornost je roditelja da ih čuvaju kod kuće… nije dužnost države da bude zamena za njih“, dodao je on.

Makron je ; takođe ukazao na „duh odgovornosti“ velikih društvenih mreža, navodeći mreže kao što su Snapčet i TikTok gde se organizuju nasilna okupljanja i koje su dovele do jedne vrste kopiranja nasilja koje dovodi najmlađe osobe na svojevrsan izlazak iz realnosti.

„Nekad nam se čini da neki od njih na ulicama proživljavaju video igre koje su ih opile“, rekao je Makron.

Noćas su, treće noći nemira zbog ubistva tinejdžera snage bezbednosti privele 875 osoba, od kojih 408 u Parizu i predgrađu Pariza, prema definitivnom bilansu ministarstva unutrašnjih poslova. Najmanje 200 policajaca je povređeno.

Oklopna policijska vozila probila su se kroz ugljenisane ostatke automobila u severozapadnom pariskom predgrađu Nanter, gde je u utorak policajac ubio 17-godišnjeg vozača automobila tvrdeći da je pucao pošto je mladić odbio da se povinuje službenom licu.

Glas javnosti/B04S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR