Glas Javnosti

Makron u trodnevnoj poseti Nemačkoj: Evo i zašto baš u Berlinu

Svet
Autor: Glas javnosti

Predsednik Francuske susrešće se sa nemačkim kolegom Frank-Valterom Štajnmajerom

Francuski predsednik Emanuel Makron počinje danas trodnevnu posetu Nemačkoj, što je prva poseta predsednika Francuske Berlinu za poslednje 24 godine.

Makron će se sastati sa nemačkim predsednikom Frank-Valterom Štajnmajerom, sa kojim će posetiti nekoliko regiona Nemačke i naglasiti dobre i jedinstvene odnose između dve zemlje, objavljeno je na sajtu nemačkog predsednika.

Najavljeno je da će Makron i Štajnmajer danas prvo posetiti festival demokratije u Berlinu povodom obeležavanja 75 godina nemačkog Osnovnog zakona i 35 godina mirne revolucije 1989. godine koja je dovela do ponovnog ujedinjenja dve Nemačke.


Pozivajući Makrona kao jedinog stranog državnog gosta na obeležavanje godišnjice osnivanja Savezne Republike Nemačke, Štajnmajer želi da istakne jedinstven značaj nemačko-francuskog prijateljstva, navedeno je u saopštenju.

Drugog i trećeg dana posete, Makron će boraviti u Drezdenu i Minsteru, gde će sa Štajmajerom razgovarati o zajedničkim izazovima dve zemlje, uključujući bezbednost Evrope i tehnološke inovacije.

Tokom posete Minsteru Makronu će u utorak biti uručena Međunarodna vestfalska nagrada za mir.

Politikolog Erik-Andre Martin sa Francuskog instituta za međunarodne odnose (IFRI) ocenio je za nemački Tagesšau da je glavna poruka Makronove posete Nemačkoj da je odnos dve zemlje važniji nego ikad i da je to važno i za celu Evropu.


Glas javnosti/R01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR