Glas Javnosti

Makron ODBIO OSTAVKU premijerke: Kriza u Francuskoj, levica najavljuje smene

Svet
Autor: Glas javnosti

Francuski predsednik Emanuel Makron odbio je ostavku premijerke Elizabet Born

Makron je odbio ponuđenu ostavku kako bi vlada "ostala posvećena zadacima i svom radu u aktuelnim danima", javila je BFM TV.

- Šef države će obaviti "neophodne političke konsultacije kako bi se pronašla konstruktivna rešenja u službi Francuza" - navedeno je u saopštenju objavljenom pre serije Makronovih sastanaka sa šefovima partija danas i sutra u Jelisejskoj palati.

Francuska levičarska koalicija "Nupes" najavila je ranije da planira da 5. jula podnese predlog za izglasavanje poverenja vladi francuskog predsednika Emanuela Makrona.

- Francuska premijerka Elizabet Born trebalo bi da ispoštuje tradiciju glasanja o poverenju pred novoizabranom Narodnom skupštinom - izjavio je danas lider levice Žan-Lik Melanšon, dodavši da će biti poražena, jer nema većinu u zakonodavnom telu.

Podsetimo, prema podacima drugog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj, koalicija "Zajedno" predsednika Makrona osvojila je 38,48 odsto glasova ili 245 mandata u skupštini, što znači da nije uspela da zadrži apsolutnu većinu. Levičarska koalicija "Nupes" Žan-Lik Melanšona dobila je 131 mandat, a "Nacionalno okupljanje" Marin Le Pen 89 mandata.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR