Glas Javnosti

MAKRON: Ne želimo da učestvujemo u ratu, ali ne možemo Rusiji da dopustimo da pobedi

Svet
Autor: Glas javnosti

Francuski predsednik Emanuel Makron branio je danas svoju politiku održavanja dijaloga sa Rusijom nakon invazije na Ukrajinu, rekavši da Turska ne bi trebalo da bude jedina sila koja razgovara sa Moskvom i da bi već trebalo da se pripreme za mirovne pregovore, prenosi France 24.

Makron je u više navrata razgovarao s ruskim kolegom Vladimirom Putinom otkako je Moskva pokrenula svoj napad na Ukrajinu u februaru, a njihov poslednji razgovor dogodio se 19. avgusta nakon duge pauze.

"Moramo da se pripremimo na dugi rat"

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, s kojim Makron nije imao najbolji odnos, u međuvremenu je aktivno nastojao da igra ulogu posrednika, lično se sastajući i s Putinom i s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

-Ko želi da Turska bude jedina svetska sila koja nastavlja da razgovara sa Rusijom? Ne smemo da pokleknemo pred bilo kojim oblikom lažnog morala koji bi nas ostavio nemoćnim. Posao diplomata je da razgovara sa svima, posebno sa ljudima sa kojima se ne slažu. I tako ćemo da nastavimo, u koordinaciji sa našim saveznicima, rekao je Makron na sastanku francuskih ambasadora u Jelisejskoj palati.

Makron je utvrdio da bi svetske sile već trebalo da se pripreme za mirovne pregovore za okončanje sukoba koji već traje više od pola godine. Pritom je naglasio da je na Kijevu da odluči o vremenu i uslovima.

-Moramo da se pripremo za dugi rat. Moramo da izbegnemo eskalaciju i da pripremimo mir. Priprema mira znači razgovor sa svim stranama, kao što sam s Rusijom učinio pre samo nekoliko dana. I opet ću to da uradim. Dogovoreni mir ne bi bio pod uslovima da Ukrajina stekne dojam da smo je prepustili sudbini, istakao je.

Rekao je da takav dogovoreni mir ne bi bio pod uslovima kojima bi Ukrajina bila podvrgnuta da je prepuštena sudbini.

"Ne želimo da učestvujemo u ratu, ali ne možemo Rusiji da dopustimo da pobedi"

Makron tvrdi da je zapadna vojna pomoć Ukrajini, uključujući i pomoć Francuske, omogućila zemlji da se odupre ruskoj invaziji mnogo efektivnije nego što su mnogi stručnjaci predviđali.

Isto je predviđala i Rusija, dodao je francuski predsednik.

-Ne učestvujemo u ratu, ali ne možemo da dopustimo Rusiji da vojno pobedi u ovom ratu osvajanjem teritorije. To bi pokazalo poraz međunarodnog poretka i viših vrednosti. Evropa mora da održi jedinstvo. Neke zemlje pozivaju na ratoborniji stav ili razmišljaju o jednostranim merama. Ne smemo da dopustimo da Evropa bude podeljena ovim ratom. Evropsko jedinstvo je ključno. Podela Evrope bila je jedan od ciljeva Rusije u ratu, rekao je Makron, piše France24.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR