Glas Javnosti

MAKRON: Francuska će donirati 120 miliona vakcina siromašnim zemljama!

Svet
Autor: Glas javnosti

Francuski predsednik Emanuel Makron najavio je da će Francuska dati 120 miliona doza vakcina protiv koronavirusa siromašnim zemljama, što je dvostruko više nego što je bilo najavljeno ranije.

„Nepravedno je što je na drugim kontinentima stopa vakcinacije u velikom zaostatku. U Africi je jedva tri odsto populacije vakcinisano, mora se ići brže“, rekao je predsednik Makron u video obraćanju na koncertu koji je organizovala nevladina organizacija „Global Citizen“.

Makron je istakao da će Francuska udvostručiti broj doza vakcina koje će donirati i to sa ranijih 60 miliona doza, povećaće broj na 120 miliona doza vakcina.

Kineski predsednik Si Ðinping rekao je prošle nedelje kako je „osiguravanje poštene i pravedne distribucije vakcina po celom svetu hitan prioritet“.

Najavio je da Kina namerava da do kraja godine svetu isporuči ukupno dve milijarde doza vakcina.

 

Prema izveštaju Svetske zdravstvene organizacije (SZO) koji je objavljen pre nekoliko dana, Africi će nedostajati gotovo 500 miliona doza vakcina u odnosu na globalni cilj od 40 odsto vakcinisanih do kraja godine.

Francuski predsednik Makron takođe je najavio „konkretne obaveze“, koje su vezane za pomoć Unicefu u organizovanju kampanje vakcinacije u afričkim zemljama i pomoć tamošnjim zdravstvenim sistemima.

Nevladina organizacija Global Citizen, koja je u subotu uveče u više svetskih gradova organizovala niz koncerata, saopštila je da će „umetnici na šest kontinenata pomoći građanima u zahtevima da vlade, velike korporacije i filantropi rade zajedno na odbrani planeta i porazu siromaštva“.

Organizacija je navela da se usredsređuje „na najhitnije, međusobno povezane pretnje koje najteže pogađaju siromašne, a to su klimatske promene, jednakost u pristupu vakcinama i glad“

(Glas javnosti) 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR