Glas Javnosti

Mađarska traži da se paket pomoći Ukrajini prepolovi

Svet
Autor: Glas javnosti

Umesto obećanih 50, Budimpešta sada predlaže paket pomoći Kijevu od samo 25 milijardi evra.

Mađarska je predložila da se prepolovi paket Evropske unije od 50 milijardi evra za Ukrajinu nakon što su SAD obustavile pomoć Kijevu, prenosi "Blumberg".

Mađarska je prošle nedelje saopštila da bi Ukrajini u ovoj fazi bilo dovoljno 25 milijardi evra, tvrde anonimni izvori koji su upoznati sa ovim pitanjem.

Mađarska vlada postala je "težak partner, koji pokušava da blokira pružanje pomoći", tvrdi "Blumberg". Vlada premijera Viktora Orbana podsetila je na niz otvorenih pitanja između Brisela i Budimpešte, uključujući i nemogućnost da Mađarska pristupi fondovima EU.

Kako bi postigla dogovor sa premijerom Orbanom, EU bi ove godine mogla da deblokira 13 milijardi evra sredstava za Mađarsku, tvrdi jedan neimenovani izvor. Ukrajina je uklonila mađarsku "OTP banku" sa svoje "liste ratnih sponzora", ispunjavajući još jedan, ključni zahtev Budimpešte.

Fond za Ukrajinu deo je revizije dugoročnog budžeta EU, koji uključuje dodatno finansiranje za migracije i najsavremenije tehnologije, u ukupnom iznosu od 66 milijardi evra.

Evropska komisija se nadala da će postići sporazum do kraja ove godine, ali to otežavaju različiti stavovi članica o sveukupnoj reviziji budžeta EU.

Države članice EU treba da finalizuju nerešene elemente ukrajinskog paketa, uključujući ulogu koju će vlade igrati u njegovom nadzoru i načinu podele garancija i zajmova, dodaju neimenovani izvori. Mađarska je jedna od zemalja koje pozivaju na stroži nadzor država članica.

Evropska komisija tvrdi da će o godišnjim isplatama pomoći Kijevu odlučivati zajedno sa vladama, u zavisnosti od doprinosa zemalja.


Važnost debate o finansiranju EU je porasla nakon što je blokirana vlada SAD, što je onemogućilo slanje pomoći Kijevu od šest milijardi dolara. Predsednik SAD Džozef Bajden pozvao je republikanske poslanike da nastave da podržavaju Kijev, dodajući da se "ni pod kojim okolnostima ne sme dozvoliti da američka podrška Ukrajini bude prekinuta."

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je u ponedeljak u Kijevu da je siguran da će SAD preispitati svoju odluku.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR