Glas Javnosti

MAĐARSKA STAVILA VETO: Nema zajedničkog saopštenja EU o nalogu za HAPŠENJE PUTINA

Svet
Autor: Glas javnosti

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj bio je prinuđen da objavi saopštenje u svoje ime.

Mađarska je blokirala saopštenje EU o nalogu Međunarodnog krivičnog suda za hapšenje Putina. Stavila je veto na objavljivanje zajedničke izjave zemalja EU o izdavanju naloga Međunarodnog krivičnog suda za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina, objavio je Blumberg, pozivajući se na izvore.

U vezi sa stavom Budimpešte, šef evropske diplomatije Žozep Borelj bio je prinuđen da objavi saopštenje u svoje ime, uzimajući u obzir odluku Međunarodnog krivičnog suda.

Kako navodi agencija, stav Mađarske u vezi s izdavanjem naloga za hapšenje ruskog predsednika „možda će biti izražen” na sledećem samitu EU, koji će biti održan u Briselu 23. i 24. marta.

Spoljna služba EU odbila je da komentariše informacije o mađarskom vetu na zajedničku izjavu. Blumberg napominje da nacrt deklaracije nakon samita koristi jezik sličan Borelovoj izjavi. Istovremeno, izvori agencije javljaju da bi jedan broj evropskih lidera mogao zahtevati upotrebu oštrije retorike protiv ruskih vlasti u vezi sa odlukom Međunarodnog krivičnog suda, prenosi Sputnjik.

Ranije u ponedeljak, ministri pravde iz 26 zemalja EU izdali su saopštenje u znak podrške istrazi Međunarodnog krivičnog suda. Predstavnik Mađarske ga nije potpisao.

Međunarodni krivični sud je 17. marta izdao naloge za hapšenje Putina i Lvove-Belove zbog optužbi za „ilegalno deportovanje“ ukrajinske dece. Komentarišući ovu odluku, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je napomenuo da Moskva ne priznaje jurisdikciju tog suda.

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova je, govoreći o informacijama dobijenim iz Haga, rekla da odluke Međunarodnog krivičnog suda nemaju nikakvog značaja za Rusiju, a da su eventualni nalozi za hapšenje pravno nevažeći.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR