Glas Javnosti

Mađari protestuju protiv NATO-a

Svet
Autor: Glas javnosti

Na desetine hiljada Mađara iz čitave zemlje okupilo se na „Maršu mira“ u centru Budimpešte kako bi izrazilo protivljenje uvlačenju zemlje u sukob u Ukrajini i pokušajima NATO da pokrene novi rat u Evropi,

„Evropski lideri su u ratnoj groznici. Nakon što su poslali novac, oružje i vojnu tehniku već planiraju i vojnu pomoć Ukrajini. Francuski predsednik bi pokrenuo debatu i o primeni nuklearnog oružja. Moramo da zaustavimo ratno bezumlje“, navodi se u proglasu organizatora šetnje „Foruma građanske alijanse“.

Učesnici protesta nose zastave Mađarske, natpise sa imenima gradova i plakate sa porukama podrške za vladajuću stranku „Fides“.

Prema rečima organizatora, novi sukob u Evropi nije više fantazmagorija, jer se u NATO sada „zauzeti pripremom za taj sukob“.Na protest su došli ne samo Mađari iz Mađarske, nego i iz Rumunije, Poljske, Velike Britanije, Nemačke, SAD i Kanade.

Na kraju protestne šetnje učesnicima će se obratiti premijer Viktor Orban.

On je pre nekoliko dana izjavo da se od izraza misija NATO u Ukrajini ljudima diže kosa na glavi. Razgovori o taktičkom nuklearnom oružju, municiji sa osiromašenim uranijumom, samom svetskom ratu i slanju trupa odbrambenih saveza van njene teritorije su zastrašujući, dodao je on.
Orban je rekao da su u Briselu u toku vojni planovi, a „radne grupe rade na tome kako bi NATO mogao učestvuje u ratu u Ukrajini“.
Prema njegovim rečima, mađarska Vlada preispituje ulogu svoje zemlje u NATO jer ne želi da učestvuje u vojnoj misiji Alijanse u Ukrajini.

Kremlj je saglasan sa mišljenjem premijera Mađarske Viktora Orbana o tome da je Evropa ušla u pripremu rata protiv Rusije, izjavio je nakon toga portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Glas javnosti /S04S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR