Glas Javnosti

LUKAŠENKO: Raketa u Poljskoj mnogo liči na dogovor koji sad Zapad pokušava da zataška

Svet
Autor: Glas javnosti

Raketa koja je pala na teritoriju Poljske bila je ukrajinska, a situacija u celini liči na dogovor, smatra predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

 Nešto je palo na teritoriju Poljske. Ali niko ne postavlja elementarno pitanje: zašto se ova pomahnitala raketa koju je ispalila ukrajinska vojska... tako okrenula i krenula u suprotnom pravcu (na zapad)? Jer, pucali su na istok – odatle lete ruske rakete. Neka odgovore profesionalci. To se ne dešava. Nema takvih slučajnosti - rekao je Lukašenko tokom sastanka sa predsednikom Udmurtije Aleksandrom Brečalovom.

Lukašenko je primetio da „u tom trenutku, kada su Ukrajinci lansirali raketu S-300... nije bilo (ruskih) raketa u vazduhu“.- Kakve su objekte gađali? Oni ćute i Amerikanci ćute. Oni shvataju da i mi kontrolišemo ovu teritoriju, vidimo nešto. Zašto su baš za vreme samita G20 iznenada napali NATO državu, kako je to prvobitno predstavljeno? Bojim se da izvlačim zaključke, ali liči na neki dogovor, nema druge - rekao je beloruski predsednik.

Lukašenko je skrenuo pažnju i na to da pad rakete na teritoriju Poljske već nestaje iz tema koje pokreću zapadni mediji.

- Sada se protiv nas vodi žestok rat. Ovaj primer pokazuje: opekli su se i brzo pokušavaju da... zatvore ovu temu. Na Zapadu se već o tome skoro i ne govori. Poljaci i Ukrajinci žale što to nije ruska raketa: treba im da nas provociraju, potrebna im je eskalacija - ocenio je on.

Uveče 15. novembra na teritoriju Poljske u blizini granice sa Ukrajinom pale su rakete, poginule su dve osobe. U početku je Varšava navela da su rakete ruske proizvodnje i da zemlja saziva Savet NATO-a. Međutim, u sredu je poljski predsednik Andžej Duda ocenio da je velika verovatnoća da su rakete pripadale Ukrajini.Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da tog dana nije bilo napada na ciljeve u blizini ukrajinsko-poljske granice. Kasnije je precizirano da fotografije, objavljene u Poljskoj sa mesta incidenta u Pševodovu, nedvosmisleno ukazuju da su tamo pali fragmenti rakete ukrajinskog PVO sistema S-300.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski u sredu je izjavio da je siguran da Kijev nije umešan u incident u Poljskoj. Međutim, Zelenski je već u četvrtak rekao da nije 100 odsto siguran šta se dogodilo.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR