Glas Javnosti

KO PRIZNAJE...: Hoće li KAJANJE LUKAŠENKA da se 'MOŽDA MALO ZASEDEO' ubediti opoziciju DA MU OPROSTI?

Svet
Autor: Glas javnosti

Luašenko se na čelu Belorusije nalazi od 1994. Godine. -Da, možda sam se malo zasedeo. Možda me ne vide samo na televiziji, već i u pegli i čajniku. Da. Ali zaista, samo ja sada mogu da zaštitim Belorusiju- izjavio je Lukašenko za ruske medije.

Jedan od novinara koji je intervjuisao Lukašenka, Evgenije Rožkov, rekao je da beloruski predsednik smatra da iza protesta u ovoj zemlji stoje SAD, a koje uravljaju preko centara u Poljskoj i Češkoj, kao i

-Pitali smo ga ko je zainteresovan (da podrži proteste u Belorusiji), sa čije strane čeka zasedu. Odgovorio je da su sa jedne strane to spoljni razlozi. Iza svega, kako on smatra, stoje, pre svega, Amerikanci, a oni deluju preko centara u Poljskoj i Češkoj. Pitao sam ga: Zar su zaista nezadovoljstvo izazvali samo spoljni razlozi? Rekao je: Ne, postoje i unutrašnji razlozi... Drugi unutrašnji razlog on smatra da je to što su u Belorusiji odrasle dve nove generacije i da se formirala mala klasa ‘buržuja’, kako je rekao, i to je zaista dovelo do nezadovoljstva. Oni žele vlast“, citirao je Rožkov Lukašenka u jednoj emisiji na ruskoj televiziji.

Protesti u Belorusiji započeli su 9. Avgusta nakod predsedničkih izbora, na kojima je prema podacima Centralne izborne komisije sa 80,1 odsto glasova pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko.

Opozicija ne priznaje rezultate ovih izbora, tvrdeći da je pobedu odnela Svetlana Tihanovska.

Prvih dana protesta, policija je pokušavala da rasturi okupljanja demonstranata koristeći vodene topove, suzavac, šok bombe i gumene metke. Ubrzo su prestali sa rasterivanjem demonstranata i primenom sile. Tokom protesta povređeno je oko 7.000 demonstranata, hospitalizovano više stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe.

 

(Glas javnosti/Sputnjik)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR