Glas Javnosti

Lukašenko predlaže prekid vatre u Ukrajini

Svet
Autor: Glas javnosti

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko obraća se naciji i parlamentu, a glavna tema je očuvanje suvereniteta i situacija u Ukrajini. On je predložio da se obustave borbena dejstva u Ukrajini, uspostavi primirje pri čemu nijedna strana ne bi smela da premešta tehniku i oružje.

Kako je istakao, na horizontu se pomalja treći svetski rat sa "nuklearnim požarima", neophodni su pregovori bez preduslova, istakao je Lukašenko.

"Danas je jedinstven trenutak kojeg više neće biti. Ni u istoriji Rusije, Belorusije, Ukrajine, ni u svetskoj istoriji , a posebno evropskoj. Pitanje je samo jedno - šta činiti. Svi razumete i shvatate da su pregovori jedini put. Pregovori bez preduslova", istakao je Lukašenko.

Prema njegovim rečima, moguća kontraofanziva ukrajinskih snaga će izbrisati mogućnost za mirovne pregovore i dovesti do eskalacije.

Lukašenko smatra da su glupe tvrdnje Kijeva da će navodno pobediti Rusiju jer je nemoguće pobediti nuklearnu državu.

Takođe je dodao da Rusija može da upotrebi nuklearno oružje samo u krajnjem slučaju.
On je prokomentarisao i ponašanje ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog koji je sam sebi zabranio da vodi pregovore o miru.

"Šta je to? Predsednik suverene zemlje potpisuje ukaz koji se njega tiče i sebi zabranjuje da vodi pregovore o miru. To je prosto smešno - kažem vam kao predsednik. Ako ne želiš da vodiš pregovore nemoj, zbog čega potpisuješ ukaz i zasmejavaš ljude? Šta time želiš da pokažeš?", zapitao se beloruski predsednik.
Lukašenko je rekao i da se klanica u Ukrajini neće završiti sve dok gazda s druge strane okeana ne da znak.

"Narodu Ukrajine je potreban mir, ali to na Zapadu nikoga ne interesuje", rekao je Lukašenko i dodao da je Rusija bila primorana da prisajedini Krim.

Lukašenko je ponovio da je Zapad iskoristio vreme dobijeno Minskim sporazumima za militarizaciju Ukrajine.
Konflikti su poslednjih decenija počeli zbog neprekidne želje da potčini sebi čitav svet.

Zapad sprema napad na teritoriju Belorusije

Zapad se sprema da napadne teritoriju Belorusije sa ciljem da uništi zemlju, izjavio je beloruski predsednik.

„U toku je formiranje nekih pukova, legija za prevrat u Belorusiji. Doći će vreme i mi ćemo vam sve to izložiti, Zapad planira da napadne teritoriju Belorusije kako bi uništio našu zemlju“, rekao je on. 

Pozvao je Zapad da prizna da je izgubio u pokušaju da napravi blickrig u Belorusiji i predložio da se započne sa izgradnjom odnosa.

Beloruski predsednik je naveo da Zapad od izbeglih Belorusa pravi borce, jer im nije žao da ih koriste. Istovremeno se na teritoriju Belorusije ubacuju teroristi kako bi sprovodili diverzije i zastrašivali, pokušavaju da stvaraju ćelije za koordinaciju protesta, daju novac i naoružanje.
Govoreći o suverenitetu Belorusije Lukašenko je rekao:

"Tema današnjeg događaja su uslovi očuvanja suvereniteta i nezavisnosti. Zbog čega pokrećem pred milionima naših građana ovu temu? Sve je veoma jednostavno: nikada ranije u istoriji naše zemlje, posebno nezavisne Belorusije, ovo pitanje nije bilo od ovakvog značaja kao sada. Nikada u istoriji nismo bili tako blizu opasnoj granici kada je potrebno, blago rečeno, posvetiti posebnu pažnju očuvanju suvereniteta i nezavisnosti zemlje", rekao je on.

Portparolka beloruskog predsednika Natalija Ejsmont je ranije rekla da će obraćanje biti posebno jer je takva i geopolitička situacija u svetu i u regionu.

"Situacija se drastično menja oko nas, pa ovakvi događaji još više dobijaju na značaju", rekla je ona.
Predsednik Belorusije je u obraćanju naveo da je nephodo početi razmatranje nove koncepcije nacionalne bezbednosti.

U Dvorac republike pozvano je 2.500 zvanica, a obraćanje predsednika direktno prenose beloruske televizije.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR