Glas Javnosti

LUKAŠENKO: Afrika doživljava renesansu

Svet
Autor: Glas javnosti

Afrički kontinent postaje ključ održivog razvoja planete o čemu svedoči zajednička mirovna misija lidera zemalja Afričke unije u Ukrajini i Rusiji, izjavio je beloruski lider Aleksandar Lukašenko na pregovorima sa predsednikom Ekvatorijalne Gvineje Teodorom Obijangom Ngema Mbasogom.

„Afrika doživljava renesansu. Ona pred našim očima postaje ključ održivog razvoja planete u XXI veku. O tome svedoči zajednička mirovna misija lidera zemalja Afričkog saveza u Ukrajini i Rusiji, aktivna uloga Afrike u BRIKS-u i u Pokretu ne pridruživanja“, rekao je beloruski predsednik.

Prema njegovim rečima, zemlje na kontinentu su odlučne da izađu iz diktata zapadnih transnacionalnih korporacija, koje su im nametnule ulogu privezaka od koga uzimaju sirovine, pumpajući naftu, zlato, gas, osuđujući afričke narode da žive siromašno i u gladi.

Lukašenko je podvukao da je Belorusija za razliku od zapadnih „demokratizatora“ spremna da pomogne afričkim zemljama da „budu gospodari na svojoj zemlji na blago svog naroda, da stvaraju nacionalnu industriju, modernizuju poljoprivredu, razvijaju nauku i tehnologije“.

Mirovna misija afričkih zemalja je sredinom juna, na čelu sa predsednikom Južnoafričke Republike Sirilom Ramafosom, posetila Kijev i Sankt Peterburg. Oni su predlagali Rusiji i Ukrajini svoj plan mirovnog rešavanja ukrajinske krize uz obnovu pregovora.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR