Glas Javnosti

LUDILO U AMERICI: Bajden okrivio američki Kongres zbog pada Avdejevke!

Svet
Autor: Glas javnosti

Američki predsednik Džo Bajden okrivio je Kongres za povlačenje ukrajinskih snaga iz Avdijivke u istočnoj Ukrajini, rekavši da je neaktivnost američkog parlamenta dovela do toga poraza.

"Ukrajinska vojska bila je prisiljena da se povuče iz Avdijivke zbog nestašice municije, što je rezultat nedelovanja Kongresa i rezultovalo je prvim značajnim dobicima Rusije u nekoliko meseci", objavila je Bela kuća u subotu nakon telefonskog razgovora Bajdena i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Najveći ruski uspeh od pada Bahmuta

Pad razorene Avdijivke najveće je napredovanje Rusije od maja 2023. kada je zauzela grad Bahmut. Bajden je u telefonskom razgovoru još jednom uverio ukrajinskog predsednika u američku podršku i naglasio hitnu potrebu da Kongres odobri novi paket pomoći Ukrajini, saopštila je Bela kuća.


Senat je nedavno nakon dugog natezanja odobrio novi paket pomoći Ukrajini u vrednosti od oko 60 milijardi dolara. Hoće li to proći u Zastupničkom domu u kojem su u većini republikanci nije jasno. Njegov predsednik Majk Džonson tvrdi da zakon neće ni staviti na glasanje.

Zauzimanje Avdijivke ključno je za ruski cilj osiguravanja potpune kontrole nad dvema pokrajinama koje čine industrijski region Donbas, a moglo bi doneti i pobedu predsedniku Vladimiru Putinu na izborima sledećeg meseca.

Glas javnosti/I01H

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR