Glas Javnosti
posta

Loši uslovi rada izazvali proteste grčkih lekara

Svet
Autor: Glas Javnosti

Stotine grčkih lekara i zdravstvenih radnika protestovalo je ispred bolnica zbog "loših uslova" rada i nedostatka opreme u jeku pandemije koronavirusa.

Ovi protesti su organizovani povodom Svetskog dana zdravlja 7. aprila, saopštila je Federacija bolničkog osoblja.

"Videli ste nas tek kad smo prekrili lice", piše na jednom od transparenata, ilustrovanim fotografijom lekara sa maskom na licu zbog pandemije koronavirusa.

Ispred velike bolnice "Evangelismos" u centru Atine, demonstranti su nosili transparente kojima traže angažovanje lekara i bolničkog osoblja, testove za otkrivanje koronavirusa i bolnički materijal.

Policija je pokušala da uđe u bolnički krug gde se održao protest, ali su ih okupljeni potisnuli i primorali da napuste mesto, konstatovao je fotoreporter agencije Frans pres.

U Larisi su demonstranti postavili transparente ispred gradske bolnice zahtevajući solidarnost građana, objavila je javna televizija ERT.

"Tražimo angažovanje lekara i bolničkog osoblja kao i dopremanje jedinica za intenzivnu negu iz privatnih klinika kako bi bio rešen problem u javnom sektoru", rekla je agenciji Frans pres radiolog Despina Tosonidu koja je predsednica sindikata lekara bolnice u Vuli, predgrađu Atine.

Teško pogođen tokom finansijske krize (2010-2018) nakon drastičnih smanjenja javne potrošnje i stroge štednje koju su državi nametnuli poverioci, zdravstveni sektor je i dalje, kako piše Frans pres, "veliki bolesnik" javne službe u Grčkoj.

Kada je izbila pandemija koronavirusa, grčka vlada je dala 30 miliona evra klinikama i najavila angažovanje 2.000 lekara i 2.000 medicinskog osoblja.

"Ovo je sramota! Ove mere su samo kap u moru", rekla je radiolog Tosonidu.

"Bolničkom sistemu treba 30.000 dodatnih lekara", dodala je i ukazala na nedostatak zaštitnog materijala.

Bolnički sindikati takođe zahtevaju testove na koronavirus za bolnice.

"Većina testiranja se sada obavlja u privatnim bolnicama za 150 do 300 evra", rekla je radiolog Tosonidu.

U Grčkoj je do sada zaraženo 1.755 osoba, a umrla je 81 osoba.

Izvor: N1

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR