Glas Javnosti

LOŠE VESTI: Cene nafte RASTU od najave uvođenja gornje granice

Svet
Autor: Glas javnosti

Cene nafte su porasle danas pošto su države izvoznice nafte dogovorile da ne povećaju proizvodnju, a ;grupa sedam najbogatijih zemalja sveta (G7) i njeni saveznici najavili da od danas uvode ograničenje za gornju granicu cene ruske nafte.Cena nafte Brent je jutros porasla oko 0,6 odsto na više od 86 dolara za barel, javlja Bi-bi-si (BBC).

G7 se u petak složio da ograniči cenu ruske nafte na 60 dolara po barelu kako bi povećao pritisak na Rusiju da zaustavi invaziju na Ukrajinu.

U medjuvremenu, ;Organizacija zemalja proizvodjača nafte i njihovih saveznica (OPEK ;plus) saopštila je tokom vikenda da će se držati svoje politike smanjene proizvodnje.

Analitičari kažu da je rast cene nafte podstaklo i ublažavanje mera ograničenja za borbu protiv korona virusa u nekim kineskim gradovima, što je moglo dovesti do povećanja potražnje za naftom.

U zajedničkom saopštenju prošle nedelje, G7 i Australija su rekli da mera ograničavanja cene ruske nafte ima ;za cilj da "spreči Rusiju da profitira od svog agresorskog rata protiv Ukrajine".

Granica cene znači da će samo ruska nafta kupljena za manje od 60 dolara po barelu moći da se isporučuje tankerima G7 i EU, osiguravajućim kompanijama i kreditnim institucijama.

Ovo bi moglo otežati Moskvi da proda svoju naftu po višoj ceni, jer se mnoge velike kompanije za transport i osiguranje nalaze u okviru G7.

Rusija je rekla da neće prihvatiti gornju granicu cena i zapretila da će prestati da izvozi naftu u zemlje koje usvoje te mere.

Cene nafte i gasa su porasle zbog zabrinutosti da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla da utiče na snabdevanje.

Rusija je drugi najveći proizvođač sirove nafte u svetu posle Saudijske Arabije i snabdeva oko trećinu potreba Evrope.

Glas javnosti/Ag

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR