Glas Javnosti

LOS ANĐELESU PRETI EKOLOŠKA KATASTROFA: Na dnu okeana otkriveno 27.000 burani TOKSIČNIH MATERIJA!

Svet
Autor: Glas javnosti

Los Anđelesu, pa i čitavoj Kaliforniji preti ekološka katastrofa neslućenih razmera. Naime, oko 27.000 buradi punih otpada i otrova, kao što je DDT, otkriveno je na dnu Tihog okeana, na samo nekoliko kilometara od američke obale.

Naučnici su ovu podvodnu deponiju opasnih otrova otkrili proučavajući područje na kom su ranije otkriveni visoki nivoi toksina u sedimentima i ekosistemu, piše „Los Anđeles tajms“.

Radi se o području površine od čak 145 kvadratnih kilometara između ostrva Santa Katalina i obale Los Anđelesa, a „LA tajms“ navodi da se na morskom dnu nalazi čak možda pola miliona buradi sa opasnim otpadom, pozivajući se na druge naučne studije.

Iako se još od ranije zna da su pojedine kompanije između 1947. i 1961. godine, pa čak i do 1972. godine prema nekim procenama, bacale opasni otpad u okean, nije bilo poznato da se radi o tako velikoj deponiji, što je šokiralo naučnike.

- Ono što smo videli bilo je zapanjujuće. Još nije poznato šta se dogodilo sa hemikalijama u tom otpadu, ali sigurno ima uticaj na hranu koju jedemo - rekao je Erik Teril sa Skrips instituta za okeanografiju, vođa naučnog projekta.

On je dodao da je otpad na dubini od 900 metara, a pretpostavlja se da je u okean bačeno između 350 i 700 tona DDT-ja, insekticida koji je zabranjen i za koji je dokazano da izaziva rak.

Lihini Aluvihare, naučnica koja je 2015. godine otkrila visok nivo DDT-ja i drugih hemikalija kod uginulih delfina, kaže da dugoročne posledice bacanja otrova u okean još ne mogu da budu utvrđene.

- Posebno je zabrinjavajući dugotrajan uticaj otrova na morsko okruženje i život u njemu, a naročito imajući u vidu da je utvrđeno kako DDT ima uticaj na više generacija kod ljudi - kaže Aluvihare, prenosi AP.

Kako navodi „LA tajms“, postoje dokazi da je samo jedna kompanija, „Montroz“, koja se bavila proizvodnjom DDT-ja, godinama bacala čak 2.000 buradi sa otpadom od insekticida mesečno u okean.

(Glas javnosti-Sputnjik)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR