Glas Javnosti

LOKALNI IZBORI U TURSKOJ: Više od 60 miliona birača

Svet
Autor: Glas javnosti

U Turskoj se danasu održavaju lokalni izbori na kojima će nešto više od 61 milion registrovanih glasača birati predstavnike lokalne vlasti na mandat od pet godina.

Blizu 208.000 birališta spremno je za glasanje koje će trajati od 7 do 16 sati u 32 regije na istoku zemlje i od 8 do 17 sati po lokalnom vremenu u ostatku Turske, javlja agencija Anadolija.


U velikim urbanim sredinama birači će birati gradonačelnike, načelnike opština, predstavnike opštinskih veća, kabinete predsednika opštine i savet starešina.

U provincijama koje nemaju status velikog grada birači će birati sazive pokrajinskih skupština, gradonačelnike opština, sazive opštinskih veća i kabinet gradonačelnika i veće starešina. Na terenu će biti i 1.004 mobilna biračka tima koji će obilaziti glasače koji zbog zdravstvenog stanja nisu u mogućnosti da dođu na birališta.

Otvaranje glasačkih kutija i prebrojavanje glasova počeće nakon zatvaranja birališta, a prvi rezultati se očekuju za mesta gradonačelnika.


Vrhovna izborna komisija Turske saopštila je ranije da je sve spremno za izborni dan tokom kojeg će važiti izborna tišina. Predsednik Vrhovne izborne komisije Ahmet Jener saopštio je da su preduzete sve mere da izbori budu održani u bezbednom okruženju.

Na dan izbora, od 6 do 12 časova, biće zabranjena prodaja alkoholnih pića na bilo koji način, usluživanje ili konzumiranje alkoholnog pića u ugostiteljskim objektima i na javnim mestima.

Tokom glasanja, svi javni prostori za zabavu poput kafića, kafeterija i internet kafea biće zatvoreni, a hrana će se služiti samo u restoranima. Na dan glasanja radio stanice i svi mediji neće moći da daju vesti, predviđanja i komentare o izborima i njihovim rezultatima do 18 časova po lokalnom vremenu.


Turska agencija javlja da se od 18 do 21 čas na radiju i svim medijima mogu objavljivati samo vesti i saopštenja o izbornom procesu koje izdaje Vrhovna izborna komisija.Zabrana emitovanja vesti o izborima prestaje u 21 sat, osim ako Vrhovna izborna komisija ne odluči da je ukine ranije.


Glas javnosti/K04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR