Glas Javnosti

LEOPARD 2 NA ČEKANJU: Nemci obećali Ukrajincima NAORUŽANJE ali negde je ZAPELO

Svet
Autor: Glas javnosti

Nemačka je pod pritiskom pristala da šalje tenkove Leopard 2 Ukrajini

Isporuka nemačkih tenkova ide sporo, izjavio je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus.

Posle obećanja Berlina da će poslati 14 tenkova Leopard 2A6, do sada je samo još Portugal najavio da će isporučiti tri takva tenka. Dodatni tenkovi Leopard 2A6 sada se ne pominju, rekao je ministar.

Kada je reč o tenku Leopard 2A4 iz Poljske, možda će, prema rečima Pistorijusa, biti problema sa njihovom spremnošću za upotrebu, prenela je nemačka agencija dpa.

Danska i Holandija, koje su ranije obećale slanje tenkova, prošle su nedelje odustale.

I sam Pistorijus je rekao da Bundesver ima problema u zalihama zbog isporuke tenkova u Ukrajini. Rusi su, naravno, ljuti i smatraju ovakav čin Nemačke, koja je podlegla pritisku, direktnim uplitanjem u rat.

Pistorijus kaže da nema razumevanja za zemlje koje su vršile pritisak na Nemačku pa odustale od slanja tenkova.

Ostaje otvoreno, dodao je, i pitanje kako osigurati dovoljno municije i rezervnih delova za tenkove. "To ne može da uradi Savezna Republika Nemačka, to mogu samo koncerni za proizvodnju vojne opreme," rekao je Pistorijus.

Nemačka vlada je 25. januara navela da je cilj da se za Ukrajinu obezbede dva tenkovska bataljona sa Leopradima. Jedan bataljon u Ukrajini po pravilu ima 31 tenk. Nemačka se obavezala da kao prvi korak sama pošalje 14. Ostale je trebalo da obezbede zemlje partneri.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR