Glas Javnosti

LEDENI TALAS UČINIO SVOJE! Potrošnja električne energije po megavatsatu skočila na 120 evra

Svet
Autor: Glas javnosti

Hladan talas pogurao je potrošnju električne energije, pa je cena megavatsata (MWh) na evropskim berzama sa 70-80 evra u decembru porasla na 120 evra.

U Srbiji je snabdevanje stabilno, a samo od juče, protrošnja struje porasla je za petinu.

Na struju se u Srbiji greje ili dogreva svako peto domaćinstavo, a sa ledenim danima mnogi su posegli za grejalicama. TA peći, često se dopunjuju i po dnevnoj, višoj trifi.


U Elektroprivredi Srbije (EPS) rekli su da uglja ima na zalihama termolektrana, a hidrolektrane pokriju gotovo trećinu potrošnje, pa ove zime struje pretekne i za izvoz.

"Proizvodnja je stabilna. U prvih 10 dana januara izvezeno je i prodato električne enrgije u iznosu 78.000 MWh i ostvaren je prihod od 6,7 miliona evra", rekao je izvršni direktor za elektroenergetski portfelj u EPS-u David Žarković.


I prenos je stabilan, kažu u "Elektromreži Srbije". Prate vremensku prognozu i sa hladnim talasom svi su u pripravnosti.

Generalna direktorka "Elektromreže Srbije" (EMS) Jelena Matejić kaže da je najgore ovo vreme oko nule, kada se tempertura spušta i ukoliko to prati kiša to zna da naudi dalekovodima.


"Na svu sreću ove godine nije tako. Mi smo se prošle godine adekvatno pripremili. Svi naši planovi rekostrukcije su završeni u roku, seča rastinja, takođe. EMS ima i havarijske stubove. Ovi stubovi se nalaze u svim našim regionalnim centrima. Tih 15 kompleta stubova spremni smo da u slučaju teških nedaća koje mogu zadesiti svaki sistem na svetu možemo brzo da regujemo. To smo potvrdili prošle godine na primeru Šida", rekla je Matejić.

Zbog hlanoće čitava Evropa beleži rast potražnje, a berze struje reaguju. Veleprodajna cena megavat- sata u decembru bila je između 70 i 80 evra, a sada dostiže i 120 evra. Najviše ovih dana uvoze Nemačka, Italija i Mađarska.


"Vreme je nekako najvidljiviji faktor koji u roku od dva tri dana utiče na porast potrošnje, potražnju i samim tim porast cena. Tu je i mnogo drugih faktora, popunjenost skladišta gasa, makroekonomski i globalni politički faktori, tako da ne možemo sa sigurnošću reći, da ukoliko se nastavi ovaj hladan talas, da se neće sličan trend cena nastaviti do kraja januara", rekao je izvršni direktor srpske berze struje "SEPEKS" Miloš Mladenović.

Stabilnosti srpskog energetskog sistema doprinosi snabdevenost gasom i dobar rad toplana. Većina daljinskih sistema, tokom ledenih dana je u režimu celodnevnog grejanja.

Zapratite naš TELEGRAM kanal za najnovije i najvažnije vestiGlas javnosti/B04S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR