Glas Javnosti
posta

LAŽNI KOVID SERTIFIKATI HARAJU EVROPOM: Čak i vakcina može da se bira, i to sve za 300 dolara

Svet
Autor: Glas javnosti

Od kada je u celom svetu počelo uvođenje kovid pasoša, na internetu su se pojavile i lažne potvrde o imunizaciji protiv korone. Kompanije za sajber bezbednost upozoravaju na ovakav trend na darknetu.

Evropske elektronske potvrde o vakcinaciji protiv kovida 19 nude se na prodaju na darknetu, sa prosečnom cenom od 300 dolara, saopštila je vodeća ruska kompanija za sajber bezbednost i antivirusne programe Kasperski.

„Kasperski Lab je proučio nekoliko sumnjivih sajtova i pronašao ponude za prodaju elektronskih sertifikata. Dokument se u oglasima nudi u proseku za 300 dolara“, navodi se u saopštenju kompanije.

U saopštenju se dodaje da ponude ukazuju na to da je plaćanje prihvaćeno u bilo kojoj kriptovaluti.

Sertifikati se nude na engleskom i ruskom jeziku, a korisnici mogu da izaberu zemlju vakcinacije i proizvođača vakcine— Astra zeneca, Fajzer, Džonson & Džonsonili Moderna. Sertifikat je navodno izdat u jednoj od zemalja istočne Evrope i može se proveriti korišćenjem zvaničnih aplikacija CovPass, CovidCheck, Corona-Warn.

Kompanija za sajber bezbednost upozorila je da se ne kupuju bilo kakvi sertifikati na darknetu, naglasivši da su svi takvi oglasi prevara.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR