Glas Javnosti

Lavrov uputio pismo Guterešu: Sprečite progon Ukrajinske pravoslavne crkve

Svet
Autor: Glas javnosti

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, poslao je generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu, i drugim predstavnicima UN i OEBS-a pismo u kojima skreće njihovu pažnju na flagrantna kršenja ljudskih i ustavnih prava pravoslavnih vernika u Ukrajini, navodi se na zvaničnom sajtu ruskog MSP.

Prema rečima ministra, kršenja ljudskih prava su zasnovana na represivnoj politici kijevskog režima, usmerenoj na uništenje kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC).

Prema rečima ministra, kršenja ljudskih prava su zasnovana na represivnoj politici kijevskog režima, usmerenoj na uništenje kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC).


Ministar spoljnih poslova Rusije je u pismu pozvao međunarodne lidere da daju principijelnu ocenu protivzakonitog delovanja ukrajinskog režima protiv UPC i da zahtevaju da Kijev prekine samovolju i represiju prema kanonskoj pravoslavnoj crkvi, da se striktno pridržava obaveza koje je preuzeo prema međunarodnim dokumentima, i da spreči prinudno iseljenje monaha iz Kijevo-pečerske lavre.

Nedavnu odluku kijevskih vlasti da isele monahe iz Kijevo-pečerske lavre ministar je ocenio kao želju da se kanonskoj pravoslavnoj crkvi uz pomoć represija oduzme jedna od njenih glavnih svetinja, što je, kako se navodi u saopštenju, vrhunac progona kanonskog pravoslavlja u Ukrajini.


U pismima se navode brojne činjenice progona kanonske pravoslavne crkve, masovna zaplena crkava UPC i prinudno nelegalno oduzimanje njihove imovine pod maskom navodnog dobrovoljnog prelaska u drugu jurisdikciju. Pomenute su tzv. restriktivne mere, tj. "sankcije" protiv episkopa kanonske pravoslavne crkve, oduzimanje ukrajinskog državljanstva pojedinim episkopima, moralni i fizički pritisak na sveštenike i parohijane.

Teror ukrajinskih vlasti nad UPC Lavrov smatra grubim kršenjem prava i diskriminacijom pravoslavnih hrišćana u Ukrajini, što je u suprotnosti sa opšte priznatim međunarodnim pravnim dokumentima – Poveljom UN, Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima, Deklaracijom o eliminaciji svih oblika netolerancije i diskriminacije na osnovu vere ili uverenja i dr.

Glas javnosti/RT Balkan

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR