Glas Javnosti

LAVROV: Tvrdnje da ZAPADNE sankcije Rusiji ne utiču na izvoz njenih poljoprivrednih proizvodu su ČISTE LAŽI

Svet
Autor: Glas javnosti

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da su tvrdnje EU da zapadne sankcije ni na koji način ne ograničavaju izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda – čiste laži.

„Pre najmanje nedelju dana sam čuo još jednu izjavu ili šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja ili nekog drugog iz te evropske strukture da ne postoje nikakva ograničenja za izvoz ruskog đubriva i žita. To je čista laž“, istakao je Lavrov.


Kako je precizirao, iako na sankcionom spisku nema odeljka „Hrana i đubrivo iz Rusije“, postoji zabrana bankarskih transakcija, pre svega za vodeću rusku banku „Roseljhozbank“ koja opslužuje preko 90 odsto svih isporuka hrane iz Rusije. Sankcije uključuju i zabranu pristupa brodovima iz Rusije evropskim lukama, a stranih brodova u ruske.

Lavrov je dodao da se generalni sekretar UN Antonio Gutereš bavi ukidanjem ograničenja za izvoz ruskog žita i đubriva, ali SAD i EU izuzetno sporo reaguju.


„On se bavi uklanjanjem tih barijera, treba mu to priznati, ali skoro pet meseci nakon potpisivanja tog prehrambenog sporazuma reakcija SAD i EU je izuzetno spora. Naše kolege iz UN bukvalno svaki put moraju da s mukom izvlače iz njih neke izuzetke“, rekao je Lavrov.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR