Glas Javnosti

LAVROV OTKRIO ŠTA STOJI IZA EKSPLOZIJE NA SEVERNOM TOKU 2: Sve se vrti oko NEMAČKE

Svet
Autor: Glas javnosti

Šef ruske diplomatije izneo detalje o sabotaži na ruskom gasovodu Severni tok 2

Organizatori eksplozija "Severnog toka" pokušali su time da konačno reše "nemačko gasno pitanje" kako bi sprečili Berlin da igra bilo kakvu samostalnu ulogu na svetskoj sceni, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na radnom sastanku sa šefovima akreditovanih stranih medijskih kuća.

Ponižena Nemačka


"Eksplozije gasovoda bile su neka vrsta konačnog rešenja nemačkog gasnog pitanja. To je bio pokušaj da se nemačko pitanje reši upravo onako kako neki pokušavaju da konačno reše rusko pitanje: da se u dogledno vreme nikada ne dozvoli Nemačkoj da igra bilo kakvu samostalnu ulogu", rekao je Lavrov.



On je dodao da je glavno bilo sprečiti NJemačku da oseti da je u zoni energetskog komfora i da počne da dobija gas preko ova dva gasovoda, koje su finansirale ruske, nemačke, austrijske i italijanske kompanije.

Lavrov smatra da "Nemačka nije samo ponižena, već je stavljena na svoje mesto satelita SAD, koje će odlučiti da li će Berlin moći da obezbedi svoj ekonomski razvoj i zadovolji socijalne potrebe svojih građana korišćenjem gasa koji dolazi kroz gasovod koji je Berlin delomično i platio".

Amerikanci nasamarili Nemce

"Incident na `Severnom toku` dobro se uklapa u takozvani novi poredak, zasnovan na pravilima koja određuju SAD", rekao je Lavrov. On je dodao da Amerikance nije briga kakve će teškoće morati da podnesu mnoge zemlje, uključujući i njihove direktne saveznike.

On je skrenuo pažnju na brojne studije o istoriji Evrope koje su potvrdile da "kad god su Rusija i Nemačka imale normalne odnose i gradile zajedničke projekte u privredi, logistici, pa čak i u vojnim poslovima, Evropa je živela mirnije – na nerviranje onih koji su želeli da naređuju Evropi preko okeana ili preko Lamanša.

"Dakle, nisu dozvolili Nemačkoj da raste kao vodeća evropska sila, pre svega zahvaljujući niskim cenama, pouzdanim ruskim energentima po apsolutno prihvatljivim, konkurentnim cenama koje bi obezbedile rast nemačke privrede", zaključio je Lavrov, prenio je TASS.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR