Glas Javnosti

LAVROV: Nema govora o pregovorima sa Zelenskim, spremni smo da razmotrimo predloge Zapada

Svet
Autor: Glas javnosti/Sputnjik

Rusija je spremna da razmotri svaki ozbiljan predlog Zapada u vezi s pregovorima o Ukrajini, ali takvih predloga do sada nije bilo, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

„Priče Zapada o spremnosti za normalizaciju situacije u Ukrajinu su đavolja posla, nikakvih ozbiljnih predlog za sada nema“, istakao je on na godišnjoj konferenciji za novinare.

Kako je rekao, kada je reč o perspektivama pregovora o tome se diskutovalo mnogo puta.

"Kada smo podržali molbu Ukrajine o pregovorima, nacrt normalizacije koji je predložila Ukrajina, Ukrajina se složila. Čitavo leto i početak jeseni predstavnici Zapada su govorili da je rano preći na pregovore, da je potrebno dati više oružja", ukazao je Lavrov.


Zelenski iznosi nekakve savim apsurdne inicijative, plan od 10 tačaka gde je nabacano sve moguće: od prehrambene i energetske, biološke bezbednosti, preko povlačenja ruskih snaga sa svih teritorija, rusko priznanje krivice, tribunal, osuda, istakao je Lavrov.

On je naglasio da nema govora o tome da se pregovara sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.

"Ne može biti ni govora o pregovorima sa Zelenskim zbog toga što je on zakonodavno zabranio da se vode pregovori sa ruskom vladom", objasnio je ruski ministar.
O ciljevima specijalne vojne operacije

Na pitanje da li bi aktivnosti u sklopu specijalne vojne operacije mogle da budu okončane tokom ove godine, on je naglasio da ciljevi operacije nisu izmišljeni i da sa teritorije Ukrajine ne sme biti pretnje po Rusiju.

„Specijalna vojna operacija ima ciljeve koji nisu izmišljeni, već ciljevi koji su određeni osnovnim, legitimnim bezbednosnim interesima Rusije. I interesi njenog položaja u svetu, pre svega u našem neposrednom okruženju“, objasnio je ministar.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR