Glas Javnosti

LAVROV: NATO ALIJANSA laže i krši obećanja

Svet
Autor: Glas javnosti

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da NATO bezobzirno i bez stida odbija da prizna da su Mihailu Gorbačovu i Borisu Jeljcinu obećali da neće biti širenja na istok, iako dokaza o tome da lažu ima i više nego dovoljno.

„Poštovani američki, nemački, britanski političari te epohe u svojim memoarima citiraju i sebe same i svoje kolege, potvrđujući tako da su davali usmene, ali čvrste garancije“, rekao je Lavrov na forumu „Primakovska čitanja“.

Podsetio je na reči jednog britanskog političara, učesnika tog procesa, koji je u svojim memoarima napisao: „Da, obećali smo to, ali tada niko nije mislio o tome da ta obećanja i ispuni, jednostavno bilo je potrebno smiriti situaciju.“

Lavrov je dodao da Rusija nije zaboravila da su postojale i pisane obaveze o neširenju NATO, potpisane na najvišem niovu.


„Imam u vidu samit OEBS u Istanbulu 1999. godine kada je bila utvrđena tema nedeljivosti bezbednosti“, rekao je Lavrov i dodao da se radi o tome da nijedna zemlja, organizacija ne može da jača svoju bezbednost na prostoru OEBS na račun slabljenja bezbednosti drugih.

„Ali, ni te obaveze ne funkcionišu“, istakao je on.
Prema njegovim rečima, ekspanzija NATO i dalje je glavni pokretački motiv u odnosu ne samo prema Rusiji nego i drugim zemljama.

„Ekspanzija NATO je i dalje, kao što je i bila, glavni pokretački motiv Zapada u odnosu ne samo prema Rusiji, ne samo prema zemljama postsovjetskog prostora, nekadašnjeg Varšavskog pakta koje je Alijansa već progutala, nego i prema drugim državama i regionima u svetu“, rekao je ministar.

Ruski ministar je rekao da se globalizacija na američki način završila i da se sada gradi novi sistem koji ne treba da zavisi od hirova Zapada.

On je dodao da Rusija ne želi da se zadrži na iluzijama o tome da će Zapad, koji je dokazao svoju nepouzdanost, nesposobnost za postizanje dogovora i lažljivost, savesno učestovati u procesu globalizacije i da ga neće zloupotrebiti.

Kako je rekao Lavrov, Rusija ima prave partnere u okviru BRIKS, ŠOS, ZND i Evroazijskoj ekonomskoj zajednici.
Šef ruske diplomatije je rekao i da Moskva ne shvata tragično aktuelnu situaciju u međunarodnim odnosima.

„Sadašnju situaciju u međunarodnim odnosima ne shvatamo tragično, smatram da je to tragedija za zapadnu civilizaciju, zapadni svetski poredak“, naveo je on.

Ruski ministar je naveo da se svetski poredak zasnovan na principima globalizacije, koju su postavili Amerikanci, potpuno diskreditovala i pokazala kao nesposobna za dogovore.

O biološkim laboratorijama u Ukrajini

Prema rečima Lavrova, Sjedinjene Države se koprcaju, poput riba na suvom, ne želeći da razmatraju temu vojnih bioloških laboratorija u Ukrajini.


„Veliki problem nastao je zbog formiranja vojnih bioloških laboratorija pod pokroviteljstvom Pentagona, njih je na desetine u Ukrajini. Sada se Amerikanci koprcaju, kao ribe na suvom, ne želeći nikako da razmatraju tu temu“, naveo je on.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR