Glas Javnosti

Lajen gubi podršku, predsednik EK Plenković, Metsola ili Micotakis

Svet
Autor: Glas javnosti

Fon der Lajen gubi podršku

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen polako gubi podršku konzervativne grupacije evropskih stranaka (EPP) za novi mandat na čelu EK i verovatno je da će zameniti ili grčki premijer Kirijakos Micotakis, hrvatski premijer Andrej Plenković ili predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola, rekli su izvori u političkom vrhu EU za nemački Bild. 

Kako piše taj list, i Plenković i Micotakis već su izrazili interesovanje za ponudu da budu kandidati za naslednika Ursule fon der Lajen. 

Izvori su naveli da Fon der Lajen nema podršku za novu kandidaturu za mesto predsednice EK čak ni unutar svoje Hrišćansko-demokratske unije (CDU). 

Izvori Bilda navode da u prilog toj tvrdnji govori činjenica da CDU u tekućoj kampanji za izbore za Evropski parlament ne koristi plakate sa fotografijama aktuelne predsednice EK. 

Bild ocenjuje da su zbog poteza Fon der Lajen tokom sadašnjeg mandata razočarani koalicioni partneri EPP-a, kao što su Zeleni koji nisu zadovoljni tempom zelene tranzicije EU, kao i desničari, koji su po svaku cenu hteli da spreče izbor kandidata levice za predsednika EK, a sada Fon der Lajen zameraju nedovoljno desnu politiku.

List podseća i na aferu sa netransparentnom nabavkom vakcina protiv korone koje je proizveo Fajzer, kao i na snažne kritike koje su upućene Fon der Lajen zbog njenog svrstavanja na stranu Izraela u sukobu sa Hamasom i Iranom. 

Bild još ocenjuje da za Fon der Lajen problem predstavlja sve slabija popularnost i ugled francuskog predsednika Emanuela Macrona koji joj je bio snažan oslonac u dolasku na čelo EK.

Glas javnosti U01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR