Glas Javnosti

KLJUČA NA GRANICI POLJSKA-BELORUSIJA: Migranti navaljuju, probijena ograda, i Litvanija šalje vojsku (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Kolona ilegalnih migranata napustila je teritoriju Belorusije i ušla u Poljsku. Varšava za to optužuje beloruske vlasti navodeći da je to „još jedna akcija beloruskog neprijatelja usmerena na Poljsku“.

Belorusija, s druge strane, saopštava da preduzima potrebne mere za obezbeđivanje nesmetanog funkcionisanja međunarodnog saobraćaja, kao i bezbednosti ljudi koji se kreću auto-putem.

Zbog velikog priliva migranata, Litvanija je poslala vojsku na granicu sa Poljskom i Belorusijom, a vlasti će, kako javlja Rojters, razmatrati uvođenje vanredne situacije na granici.

Predsednik Poljske Anžej Duda zakazao je sastanak povodom situacije na granici sa Belorusijom, saopštio je Biro za nacionalnu bezbednost zemlje.
Bivši šef Evropske komisije, bivši premijer Poljske i aktuelni opozicioni lider Donald Tusk smatra da je neophodno da se sazovu konsultacije unutar NATO-a o migracionoj krizi na poljsko-beloruskoj granici.
- Na pragu smo zaoštravanja naših odnosa sa istočnim susedom. Veoma sam zabrinut zbog onoga što se danas dešava i što će se verovatno dešavati u narednim satima na našoj istočnoj granici - rekao je Tusk novinarima.
- Možda je vreme da razmislimo o tome da li treba da pokrenemo član 4 NATO-a ako je naša granica direktno podvrgnuta fizičkom pritisku uz učešće Belorusa, odnosno, govorim o beloruskim službama - rekao je on.
Prema njegovim rečima, ovo je povod za početak konsultacija u okviru Severnoatlantskog pakta, pošto se već radi o bezbednosti čitave istočne granice Evropske unije i zemalja NATO-a kao što su Poljska i Litvanija.
Član 4. Severnoatlantskog ugovora predviđa da će se strane zajednički konsultuju svaki put kada, po mišljenju neke od strana, budu ugroženi teritorijalni integritet, politička nezavisnost ili bezbednost bilo koje strane.
- Ilegalni migranti koji uspeju da se probiju iz Belorusije u Poljsku biće vraćeni u Belorusiju - izjavila je portparolka pogranične straže Poljske Katažina Zdanovič.
- Ako pređu granicu kako trenutno pokušavaju, onda će, naravno, ta lica odmah biti vraćena u Belorusiju - rekla je portparolka.
Ona je istakla da niko od ilegalnih migranata koji su u ponedeljak u velikom broju stigli na poljsko-belorusku granicu nije podneo zahtev za azil.


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR