Glas Javnosti

Курц о мигрантима: Ако пробију грчку границу, биће ЗАУСТАВЉЕНИ на Западном Балкану

Svet
Autor: Blic.rs/ foto:wikipеdia

Аустријски канцелар Себастијан Курц истакао је да постоји трострука безбедносна мрежа у одбрани од понављања мигрантске кризе из 2015. године, која предвиђа да ће, ако мигранти пробију грчку границу, бити заустављени на Западном Балкану.

- Постоји трострука мрежа. Прво је да је грчка влада, за разлику од раније, одлучна у одбрани спољне границе ЕУ. Ми смо у тесном контакту са пријатељима на Западном Балану, и они су спремни, у случају пробоја грчке границе, да заштите своју међу и не дозволе пропуштање миграната. Треће је да је министар унутрашњих послова спреман да заштити границу Аустрије од пробоја миграната. На тај начин спречавамо нову мигрантску кризу попут оне 2015. године - рекао је Курц у интервјуу бечком дневнику "Кронен цајтунг".

Упозорио је да ће, ако ЕУ дозволи избеглицама које се тренутно налазе на турско-грчкој граници улазак, милиони кренути на пут.

Најважније је сада, према његовим речима, да се Грчкој пружи што боља подршка и да ЕУ упути јасну поруку, која мора бити да неће дозволити уцене од стране председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана.

Курц је нагласио да актуелна ситуација није случајност, већ свесан, организовани напад Турске.

- Тим људима је дата лажна нада. И они су делимично турским аутобусима превезени до границе - рекао је он, додајући да је драматично што Турска злоупотребљава патњу тих људи.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR