Glas Javnosti

KURC NASTAVLJA KARIJERU u firmi koja ima veze sa CIA, a bave se i VEŠTAČKOM INTELIGENCIJOM!?

Svet
Autor: Glas javnosti

Misteriozna kompanija Palantir, koju je osnovao preduzetnik Piter Til uz podršku CIA, novo je radno mesto bivšeg austrijskog kancelara Sebastijana Kurca, prenosi Jutarnji list.

Podsetimo, Kurc je podneo ostavku u oktobru ove godine pod rastućim pritiskom korupcionaškog skandala.

Sada već bivši lider Austrijske narodne partije (OVP), planira da se preseli u Sjedinjene Države, gde će raditi kao menadžer za kontroverznu kompaniju, čestu metu aktivista za građanske slobode i ljudska prava.

"Projekat Maven"

Kompanija se našla u medijima i zbog spremnosti da sarađuje sa Pentagonom u "Projektu Mejven". Reč je o tajnom programu za razvoj veštačke inteligencije, koji je prvobitno sproveo Gugl, ali je kompanija napustila projekat nakon masovnog protesta sopstvenih radnika.

To je tehnologija koja bi na kraju mogla da dovede do autonomnih naoružanih robota - dronova i drugih letelica koje bi mogle da pucaju bez ljudskih naređenja. Ubrzo nakon što je Gugl napustio Maven 2018. godine, Palantir je preuzeo Guglovu ulogu u razvoju tehnologija za koje kritičari veruju da su borbena veštačka inteligencija.

"Naša kompanija je osnovana u Silicijumskoj dolini", rekao je izvršni direktor kompanije Aleks Karp kada je prošle godine najavio javnu ponudu akcija. "Ali čini se da sve manje delimo vrednost sa ostatkom tehnološkog sektora. Izabrali smo našu stranu i znamo da naši partneri cene našu posvećenost", dodao je on.

Kompanija je izašla na berzu prošle godine, gde je cena njenih akcija preko noći skočila sa traženih 7,25 dolara na više od 10 dolara, a danas se prodaju po ceni od 18,9 dolara, čime je tržišna vrednost kompanije skočila na skoro 38 milijardi dolara.

Kurc u menadžmentu

Austrijski Kronen cajtung piše da će Kurc za trenutno nepoznato rukovodeće mesto primati godišnju platu od oko pola miliona evra, a da će verovatno početi da radi u februaru sledeće godine. Kurc nije jedini pripadnik austrijske političke elite koji je počeo da radi za kompaniju prisutnu u 150 zemalja.

Put mu je utrla bivša poslovna direktorka austrijskih socijaldemokrata (SPO) Laura Rudaš, koja je 2015. napustila politiku sa 33 godine i našla posao u Palantiru. Nakon što je postao najmlađi kancelar u austrijskoj istoriji, Sebastijan Kurc danas ima samo 35 godina i nada se novoj karijeri van politike, ako ga optužbe za korupciju na kraju ne zadrže u državi.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP