Glas Javnosti

Kupovna moć u zemljama EU najviša u Luksemburgu, najniža u Bugarskoj

Svet
Autor: Glas javnosti

Bruto domaći proizvod po glavi stanovnika izražen u standardima kupovne moći kretao se od 64% proseka Evropske unije u Bugarskoj do 240% EU proseka u Luksemburgu, pokazala je fleš procena Eurostata.

U 2023. godini zebeležene su značajne razlike u BDP-u po glavi stanovnika izraženom u standardima kupovne moći među zemljama EU. Luksemburg i Irska imaju najviše nivoe (140 i 112% iznad proseka EU).

Slede Holandija sa 30% iznad EU proseka, Danska 28 i Austrija 23% iznad proseka EU.


Nasuprot tome, Bugarska je zabeležila najniži BDP po glavi stanovnika (izražen u standradu kupovne moći), ta zemlja je bila 36% ispod proseka EU. Grčka je u 2023 bila 33%, a Letonija 29% ispod proseka EU.

Hrvatska je u 2023. godini bila na 76% proseka Evropske unije po ovom parametru.

Pariteti kupovne moći, skraćeno PPP, su indikatori razlika u nivou cena među zemljama. PPP pokazuje koliko novčanih jedinica košta određena količina robe i usluga u različitim zemljama.

Korišćenje PPP za pretvaranje rashoda izraženih u nacionalnim valutama u veštačku zajedničku valutu, standard kupovne moći (PPS), eliminiše efekat razlika u nivou cena između zemalja koje su nastale usled fluktuacija kurseva valuta.


Glas javnosti/ B03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR