Glas Javnosti

KUPI BICIKL, DOBIJEŠ 500 EVRA, A POVRAĆAJA JOŠ NEMA: 600.000 Italijana dalo novac, ALI BIROKRATIJA STOPIRA ISPLATU!

Svet
Autor: Glas javnosti

Upravo usvojena mera italijanske vlade o pojednostavljenju birokratske prakse, da bi se ubrzao proces oporavka, što je bio jedan od zahteva Evropske unije za davanje nepovratne pomoći Italiji nakon pandmemije Kovida-19, zapinje upravo na sada važećim birokratskim zahtevima.

To odlično pokazuje “slučaj bicikl”. Još u maju vlada je usvojila takozvani “bonus Bici”, to jest obećala i izdvojila 220 miliona evra da bi podstakla građane da izaberu drugi, za okolinu zdraviji, način prevoza.

Za sve one koji kupe bicikl ili monopatine, vlada je obećala pomoć od 500 evra.

Do sada je 600.000 ljudi prihvatilo ideju, neku su već kupili i platili vlastitim novcem, ali još sve stoji, iako je 19. jul rok kada zakon stupa na snagu i kompetente institucije moraju da se ponašaju u skladu sa njegovim odredbama.

Dva ministarstva, za okolinu i saobraćaj, ne mogu se dogovoriti da li je kao dokaz o kupovini bicikla ili monopatine, i samim tim i pravo na bonus, dovoljno priložiti račun ili je pak potrebna faktura.

Ministarstvo za okolinu odbija račun kao dokaz, tvrdeći da bi to moglo biti zloupotrebljeno, a ministarstvo za transport predlaže da se pri kupovini koristi način na koji se u apotekama kupuju lekovi: vezivanjem računa uz jedinstveni maticni broj.

Zbog ovih birokratskih neslaganja trenutno je blokirana web platforma, preko koje kupci bicikla mogu tražiti povraćaj novca potrošenog za kupovinu bicikla ili monopatine.

U Italiji se mnogi pitaju, ako birokrati odugovlače u ovom jednostavnom slučaju, šta mogu ocekivati oni koji treba da se upuste u jedan od mega-projekata vlad premijera Kontea - otvaranje “zaleđenih” gradilišta velikih javih projekata, koji su počeli, a već godinama stoje “konzervirani”, upravo iz birokratskih razloga.

(Izvor: Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR