Glas Javnosti

KRIZA DRMA EVROPU: Gas i struja na KLIMAVIM NOGAMA! Stižu li nam CRNI DANI?

Svet
Autor: Glas javnosti

Cene gasa u Evropi se menjaju na dnevnom nivou, a podaci londonske ICE berze pokazuju da je jutrošnja već premašila cenu od juče za čak 100 dolara.

Januarski fjučersi gasa na holandskom TTF čvorištu skočili su na otvaranju današnjeg trgovanja na 1.803 dolara za 1.000 kubika, odnosno na 154,35 evra po MWh, a pojedine zemlje najavljuju ozbiljne restrikcije.

- Imamo spremnu odredbu o sporazumnom prekidu isporuke električne energije velikim industrijskim potrošačima - rekla je francuska ministarka za ekološku tranziciju Barbara Pompili, a prenele Novosti.

Ona je takođe objasnila da je zatražila od izvršnog direktora Francuska elektroprivrede da nuklearne reaktore restartuje ranije nego što je planirano, dok su Bugarska, Poljska i Norveška već preduzele određene mere kako bi pomogle građanima.

Nedostatak električne energije i uvoz

Kada je Srbija u pitanju, mediji su prethodnih dana javili da je usled krize naša zemlja uvezla znatne količine struje koja nas je za samo tri dana koštala oko 25 miliona evra. Podaci takođe pokazuju da i komšije uvoze električnu energiju i to Crna Gora polovinu svojih potreba, Severna Makedonija oko 70 odsto potreba. Struju uvozi i Hrvatska dok su Grčka i Mađarska po ovom pitanju trenutno stabilne. 

Iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio brzo saniranje situacije, ministarka Zorana Mihajlović je po ovom pitanju bila pesimističnija napominjući da će ova krizna situacija trajati bar još mesec dana.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR