Glas Javnosti

KREMLJ UPOZORAVA - REAKCIJA NEIZBEŽNA: Ozbiljno rizikujete ako rasporedite nuklearno oružje u Poljsku

Svet
Autor: Glas javnosti

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov upozorio je da bi Moskva raspoređivanje bilo kakvog nuklearnog naoružanja u Poljsku videla kao tešku provokaciju, nakon što su iz Varšave stigle informacije o toj mogućnosti.

U razgovoru za francuski LCI Peskov je rekao da bi takav potez sasvim sigurno izazvao reakciju Rusije, aludirajući na ruske nuklearne sposobnosti.


"Za nas bi to bila velika prijetnja. U tom slučaju postavljanje nuklearnih projektila na zapadnu granicu bilo bi neizbežno", rekao je on i dodao da je Rusija vrlo odgovorna nuklearna sila, prenosi Kurir.

Komentari Peskova reakcija su na izjavu zamenika poljskog premijera Jaroslaa Kačinjskog koji je pre nekoliko dana nemačkim medijima rekao da je Poljska otvorena za raspoređivanje američkog nuklearnog naoružanja.

Kačinjski je navodno rekao da bi to imalo smisla u vidu značajnog poboljšanja bezbednosti i mogućnosti odvraćanja opasnosti na istočnom krilu NATO.

Raša tudej prenosi da je Peskov rekao da bi takav potez pojačao tenzije usred ukrajinske krize i izazvao "duboku zabrinutost".

Kačinjski nije jedini koji je došao na ovu ideju. Slična priča pojavila se 2020. kada je predlog stigao iz SAD-a da se repozicioniraju nuklearni projektili koji se nalaze u Nemačkoj i postave u Poljsku.

Raša tudej ističe da pozicioniranje nuklearnog oružja ne bi bilo u skladu sa NATO regulativama u kojima se navodi da Savez "nema nameru, plan ni razloga da postavlja nuklearno naoružanje na teritoriji novih članica".

Ta je uredba doneta je 1996. godine, a Poljska je u NATO ušla tek tri godine kasnije, tako da nije mogla da učestvuje u razmeštanju nuklearnog naoružanja koje se nalazilo u Turskoj, Italiji, Belgiji, Nemačkoj i Holandiji.

Američko nuklearno oružje u Evropi sastoji se isključivo od nuklearnih bombi B61 koje mogu, između ostalih, da nose američki bombarderi B-2 Spirit, B-1 Lanser i B-52 Stratofortres, kao i avioni F/A-18, Panavia Tornado, a uskoro i F-35A.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR