Glas Javnosti

KRALJICA PODRŽAVALA RASIZAM NA DVORU: Ko je imao DRUGU BOJU KOŽE mogao je biti SAMO SLUGA!

Svet
Autor: Glas javnosti

Britanski dnevnik Gardijan došao je do saznanja da je kraljevski dvor sve do šezdesetih godina 20. veka zabranjivao "imigrantima druge boje kože i strancima" da rade na dvorskim činovničkim položajima.

Otkriveno je i kako je Bakingemska palata dobila pravilo izuzetka koje vredi i dan danas, a prema kojem za kraljicu i njeno domaćinstvo ne važe zakoni za sprečavanje rasne i seksualne diskriminacije.

Ti dokumenti pronađeni su u Nacionalnom arhivu u sklopu istrage o tome koliko je kraljevska porodica koristila slabo poznatu parlamentarnu proceduru, tzv. kraljičin pristanak, kako bi potajno uticala na sadržaj britanskih zakona.

Još davne 1968. godine, kraljičin upravnik finansija obavestio je nadležne u ministarstvu da "nije praksa da zapošljavaju imigrante druge boje kože ili strance" na  položaje službenika u kraljevskom domaćinstvu, ali da im je dozvoljeno da rade kao posluga.

Nije poznato kada je "praksa" ukinuta. Bakingemska palata odbila je odgovarati na pitanja o zabrani i kada je ukinuta.

Ipak, njihove knjige pokazuju da su ljudi manjinskog porekla zapošljavani 90-ih godina. Pre devedesetih se nije vodila evidencija o rasnoj pripadnosti zaposlenih.

I ranije je bilo kritika na račun dvora, da ima malo službenika iz redova manjina, a to je pitanje došlo pod posebnu lupu javnosti kada je ranije ove godine Megan Markl prva pripadnica kraljevske porodice manjinskog porekla, optužila dvor za rasizam i komentare o tome koje će boje kože biti njeno dete s princem Harijem.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR