Glas Javnosti

KRAĐA U BRITANSKOM MUZEJU: Londonska policija istražuje navodnu krađu zlata

Svet
Autor: Glas javnosti

Zaposleni u Britanskom muzeju je otpušten - a Metropoliten policija je pokrenula istragu - nakon što je utvrđeno da su brojni predmeti iz muzejske kolekcije "nestali, ukradeni ili oštećeni", navodi se u saopštenju.

„Britanski muzej je pokrenuo nezavisnu proveru bezbednosti nakon što je utvrđeno da su predmeti iz kolekcije nestali, ukradeni ili oštećeni. Jedan član osoblja je otpušten, a Muzej će sada pokrenuti sudski postupak protiv te osobe“, saopštili su iz muzeja. „Slučaj je takođe pod istragom Odeljenja za privredni kriminal Metropolitenske policije.

 „ Trenutno je u toku istraga - za sad nema hapšenja i istraga se nastavlja", rekli su u Metropolitanskoj policiji. „U ovom trenutku nećemo davati nikakve dodatne informacije“, dodaje se.

 Većina predmeta bili su „mali komadi koji se čuvaju u magacinu“ koji pripadaju jednoj od muzejskih zbirki. „Uključuju zlatni nakit i dragulje od poludragog kamenja i stakla koji datiraju od 15. veka pre nove ere do 19. veka nove ere“, rekli su iz muzeja, dodajući da nijedan od predmeta nedavno nije bio izložen pred javnost, i da su čuvani uglavnom za akademske i istraživačke svrhe.

 Hartvig Fišer, direktor Britanskog muzeja, rekao je da je incident "veoma neobičan".

 „Muzej se izvinjava za ono što se dogodilo, ali sada smo stavili tačku na ovo – i odlučni smo da ispravimo stvari“, rekao je Fišer. „Već smo pooštrili naše bezbednosne sisteme i radimo zajedno sa spoljnim organima da završimo konačan izveštaj o tome šta je nestalo, oštećeno i ukradeno.

Foto:pixabay

 „Zavetnici Britanskog muzeja bili su izuzetno zabrinuti kada smo ranije ove godine saznali da su predmeti iz kolekcije ukradeni. Poverenici su preduzeli odlučnu akciju da se izbore sa situacijom, radeći sa timom iz Muzeja“, rekao je Džordž Ozborn, predsednik Britanskog muzeja.

 „Pozvali smo policiju, nametnuli hitne mere da povećamo bezbednost, uspostavili nezavisnu reviziju onoga što se dogodilo i pouke koje treba da naučimo i iskoristili sva disciplinska ovlašćenja koja su nam dostupna da se nosimo sa osobom za koju smatramo da je odgovorna“, rekao je on. .
 Foto:printscreen/pixabay

Ozborn je rekao da su trenutni prioriteti muzeja da prvo povrati ukradene predmete

„Ovo je tužan dan za sve koji vole naš Britanski muzej, ali mi smo odlučni da ispravimo greške i iskoristimo iskustvo da izgradimo jači muzej“, rekao je Ozborn.


Glas javnosti 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR